Nedjelja, 19. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Kako dnevno da unosite 500 kalorija manje?

Preuzmite sliku

Neka istraživanja su pokazala da doručak može da vam pomogne tokom dana da unesete 500 kalorija manje. Osobe koje jedu po 2 jaja za doručak u prosjeku unose 400 kalorija manje tokom dana, u odnosu na osobu koja ne doručkuje jaja. Za uspješno mršanje potrebno je da unosite manje kalorija od količine koja je potrebna tijelu.

Kako biste izgubili pola kilograma sedmično, potrebno je da unosite 500 kalorija manje tokom dana. To možda zvuči teško, ali u suštini je jako jednostavno, a to možete postići uz nekoliko savjeta.

Ne preskačite doručak

Dokazano je da osobe koje nikad ne preskaču doručak tokom dana unose manje kalorija jer imaju manji osjećaj gladi, naročito kada su u pitanju ugljikohidrati. Nekoliko istraživanja su pokazala da doručak može da vam omogući da tokom dana unesete 500 kalorija manje.

Doručkujte jaja

Jaja su odlična jer ih možete pripremiti na razne načine, pa nema da vam dosade. Jedite ih kuhana, kao kajganu ili na oko, a kao dodatak možete koristiti neko povrće.

Prestanite da pijete sokove

Ako svakodnevno pijete sokove, puno lakše će vam biti da smršate ako prestane sa njihovim konzumiranjem. Voda i čajevi su najbolji izbor za hidrataciju i potiskivanje žeđi. Ukus vode i čajeva možete obogatiti vašim omiljenim voćem.

Vježbajte kratko, ali više puta dnevno

Jedna istraživanja su pokazala da osobe koje na svakoj pauzi od reklama dok gledaju televiziju, skakuću ili trče u mjestu, troše i do 300 kalorija više. Možete dodati i sklekove i trbušnjake. Tako vaše tijelo troši kalorije i onda kada opet sjednete.

Prestanite jesti ispred televizora

Istraživanja pokazuju da oni koji jedu ispred televizora unose oko 300 kalorija više. Glavni razlog tome je što niste fokusirani na hranu i niste svjesti koliko jedete. Televizor vas okupira, zato je uvijek bolje da jedete dok ne gledate televizor, jer ćete samo tako biti fokusirani na žvakanje, ukus i miris hrane. (Body.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , , ,