Recept za shakshuku – brzi obrok s jajima i paradajzom

Iako zbog svojih boja i okusa neodoljivo podsjeća na ljeto, shakshuka je izvrstan zalogaj u bilo koje doba godine. I u bilo koje doba dana jer shashuka se može jesti za doručak, ručak ili večeru,…

Prije kuhanja jaja ne biste trebali prati

Prije kuhanja jaja nikako ne biste smjeli prati – ni ona domaća na kojima može biti blata ili perja, ali ni industrijska. Nutricionisti upozoravanju da pranje jaja djelovati na širenje bakterija. “Ako opereš jaje prije…

Nikad zdraviji doručak koji će vas držati sitim do ručka

Ako treba da pripremite doručak za cijelu porodicu, a ne jedu vam se omlet ni sendviči, iznenadite ih odličnom kombinacijom spanaća i jaja. Ovaj zdrav doručak će vas držati sitima do ručka i nećete ni pomisliti…

Nevjerovatno ukusan domaći hljeb: Pamuk pogača bez jaja

Uživajte u nevjerovatno ukusnom domaćem hljebu mekom kao pamuk. Sastojci: 1 šolja (od 240 ml) svježeg toplog mlijeka, 1 šolja tople vode, 1 šolja ulja, 2 kašike šećera, pola kašike soli, 1 suvi kvasac (7…

Doručak ne utiče na tjelesnu težinu

Većina je čula savjet koji zvuči kontradiktorno: preskakanjem doručka mogli bismo se ugojiti, jer to usporava metabolizam i tjera nas da tokom dana jedemo više. Čini li vam se to kao besmislica, možda ste u…

Predrasude o jajima: Konzumacija bez ograničenja

Eksperimentalna studija Univerziteta u Sidneju dokazala je da konzumacija 12 jaja sedmično ne povećava šansu za kardiovaskularna oboljenja kod ljudi koji imaju predispoziciju da dobiju dijabetes ili kod onih koji već imaju dijabetes tipa 2.…