Komemoracija će biti održana sutra u Ministarstvu vanjskih poslova Velike Britanije gdje će prisustvovati i predsjedavajući Predsjedništva BiH Denis Bećirović.

Završna komemoracija u Velikoj Britaniji u Sedmici sjećanja na genocid u Srebrenici
Foto: Fena | Sedmica sjećanja

Kako navode iz organizacije BH UK Network, preživjele žrtve genocida, diplomate i lideri su među onima koji se okupljaju dok Ujedinjeno Kraljevstvo obilježava 29. godišnjicu genocida u Srebrenici u znak sjećanja na žrtve najgoreg zločina na evropskom tlu od Drugog svetskog rata.

Novoizabrani državni ministar u Uredu za vanjske poslove, Commonwealth i razvoj Stephen Doughty bit će domaćin nacionalne svečanosti u Foreign Officeu, a glavni govornik će biti predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović.

Velika Britanija je jedina zemlja, osim Bosne i Hercegovine, koja obilježava sjećanje na genocid u Srebrenici na nacionalnom nivou, a ovaj događaj je samo jedan među više od hiljadu događaja i aktivnosti koje se ove sedmice održavaju širom Velike Britanije.

Različite zajednice širom Ujedinjenog Kraljevstva održavaju memorijalne događaje i aktivnosti u školama, gradskim vijećnicama, društvenim centrima i bogomoljama u znak pijeteta prema više od 8.000 muškaraca i dječaka, bosanskih Muslimana, ubijenih u samo nekoliko dana jula 1995. godine.

Predsjedavajući organizacije Remembering Srebrenica Waqar Azmi ističe kao ogromnu privilegiju što im se pridružio i predsjedavajući Predsjedništva BiH na ovogodišnjem obilježavanju Dana sjećanja na Srebrenicu u Velikoj Britaniji i zahvaljuje novoizabranoj Laburističkoj vladi za podršku ovom važnom događaju.

"Ovogodišnja tema Dana sjećanja na Srebrenicu u Ujedinjenom Kraljevstvu 'Ja sam zato što si' služi kao podsjetnik da su zajedničke veze koje imamo kao ljudska bića daleko važnije od onih koje nas razdvajaju. Nikad nam nije bilo važnije da učimo od Srebrenice. Ne samo da moramo učiti već moramo djelovati i demontirati korijene negiranja genocida u Srebrenici, mržnje i straha okupljanjem zajednica, omogućavanjem otvorenog i poštenog dijaloga i nastojeći da transformišemo naš narativ iz priče o podijeljenosti u narativ o jedinstvu", kazao je Waqar Azmi.