Zabrinjavajući podaci: Stopa nataliteta u Austriji najniža od Drugog svjetskog rata
Foto: Tuzlanski.ba

Prvi put nakon Drugog svjetskog rata, stopa nataliteta u Austriji pala je 2023. godine na rekordno nizak nivo, izvijestio je javnost glavni direktor austrijskog Državnog zavoda za statistiku “Statistik Austria”, Tobias Thomas.

Prema statističkim podacima, broj stanovnika 1. januara ove godine iznosio je 9.158.750 u ovoj alpskoj zemlji, što je za 0,6 posto više nego godinu dana prije toga. U 2022. godini zabilježen je porast stanovništva za 1,4 posto odnosno 125.843 ljudi.

Kako ističu austrijski mediji, samo bilans doseljavanja je pozitivna. Za razliku od bilansa nataliteta koja je negativna već četvrtu godinu zaredom, piše Fenix magazin.

“U 2023. godini umrlo je 12.000 osoba više nego ih je došlo na svijet. To je najviši deficit rađanja, od Drugog svjetskog rata”, istaknuo je Thomas.

Podaci pokazuju da je prošle godine u Austriji rođeno 77.605 djece što je za 6,1 posto manje nego 2022. godine, u kojoj je zabilježena najniža vrijednost od 2009. godine, odnosno rođeno je 76.344 novorođenčadi.

Broj novorođenčadi po ženi 2023. godine iznosio je 1,32, što je ne samo znatno niže nego 2022. i vrijednosti 1,41 nego je i ispod dosadašnjeg neslavnog austrijskog rekorda svih vremena od 1,33 novorođenčadi po ženi, iz 2001. godine, pokazali su podaci “Statistik Austrie”.

Stoga nije nikakvo čudo da su domaći mediji novopredstavljene statističke podatke komentarisali kao “Babyboom prošao”, “U Austriji manje rođenih nego umrlih”, “Bilans rađanja i dalje negativna” i slično.

Demografima i ostalim stručnjacima u Austriji je to na neki način poziv na uzbunu.  Neki od njih tvrde da bi demografska kriza, ako bi duže potrajala, ne samo smanjila radnu snagu,  s kojom Austrija već i sada kuburi, nego bi i povećala teret zdravstvene zaštite i drugih troškova socijalnog osiguranja.

Kako pišu austrijski mediji, vjerovatno zbog niza globalnih kriza, proteklih i sadašnjih mnogi mladi, ne samo u Austriji nego širom Evrope se ne usuđuju imati djecu.

Uz opasku, da ako se ovakav trendi s planovima za brak i rađanje djece nastavi, ne samo da će se znatno smanjiti broj novorođenčadi nego će i pojam penzija za sljedeće generacije postati nepoznata riječ.