Foto: Tuzlanski.ba

Komandant žandarmerije u gradu Malazgirt u istočnoj turskoj regiji Mus major Aslan Kulaksiz ubijen je večeras u terorističkom napadu naoružane grupe napadača na njegovo vozilo, javlja Anadolu Agency (AA).

Guverner regije Mus Vedat Buyukersoy je izjavio da je komandant Kulaksiz preminuo u bolnici od teških rana koje je zadobio u oružanom napadu.

Sigurnosni izvori javljaju da je u momentima napada Kulaksiz u vozilu bio zajedno sa svojom suprugom i djetetom.

U toku je potjera za napadačima i istraga o ovom slučaju.

Tenzije na jugu i istoku Turske u porastu su od 20. jula kada se u Surucu desio teroristički napad u kojem su ubijene 32 osobe. Dva dana kasnije pripadnici terorističke organizacije PKK su ubile dva policajca u Sanliurfi, a zatim je 23. jula jedan policajac ubijen, a jedan ranjen u pucnjavi u Diyarbakiru. Istog dana su teroristi ISIS-a s teritorije susjedne Sirije izveli oružani napad na položaje turske vojske na granici u Kilisu i ubili jednog, a ranili dva vojnika.

Turske snage sigurnosti odgovorile su artiljerijskim i zračnim napadima na teorističke položaje u Turskoj, ali i u susjednim Siriji i Iraku. Turske snage su pokrenule i opsežnu antiterorističku operaciju širom zemlje u kojima je u proteklih nekoliko dana privedeno 1.050 osumnjičenih osoba da su povezane s terorističkim aktivnostima grupa ISIS, PKK i DHKP-C.

Turski premijer Ahmet Davutoglu je ranije večeras najavio da će Turska nastaviti odlučnu borbu protiv terorista koji prijete sigurnosti i stabilnosti zemlje i regije i dodao da za to ima jaku podršku turskog naroda i međunarodne zajednice. Sutra će o antiterorističkim operacijama u Turskoj biti razgovarano i na vanrednoj sjednici NATO-a koju je ranije zatražila zvanična Ankara.