Oružane snage Turske u subotu su organizovale paradu u Turskoj Republici Sjeverni Kipar (TRSK) povodom obilježavanja 50. godišnjice turske kiparske mirovne operacije, javlja Anadolu.

Foto: Anadolu Agency

U paradi, održanoj u provinciji Girne, učestvovalo je 50 brodova, uključujući brod TCG Anadolu, tri pomorska patrolna aviona, devet helikoptera, bespilotna letjelica Bayraktar TB-3 i bespilotna letjelica Bayraktar Kizilelma.

Akrobatski tim "Turkish Stars" izveo je demonstracioni let na nebu.

Ostrvo Kipar je u višedecenijskom sporu između kiparskih Grka i kiparskih Turaka, uprkos nizu diplomatskih napora da se postigne sveobuhvatno rješenje.

Etnički napadi koji su počeli početkom 1960-ih godina prisilili su kiparske Turke da se povuku u enklave radi sigurnosti.

Državni udar kiparskih Grka 1974. koji je imao za cilj pripajanje ostrva Grčkoj doveo je do vojne intervencije Turkiye kao zemlje garanta za zaštitu kiparskih Turaka od progona i nasilja. Kao rezultat toga, Turska Republika Sjeverni Kipar (TRNC) osnovana je 1983. godine.

Administracija kiparskih Grka primljena je u Evropsku uniju (EU) 2004. godine, iste godine, kada su kiparski Grci odbacili plan Ujedinjenih naroda (UN) za okončanje dugogodišnjeg spora.