Donald Trump vratio se u utorak na Nacionalnu konvenciju republikanaca u noći namijenjenoj ujedinjenju stranke, dok su njegovi neuspjeli glavni protivnici pokazali svoju vjernost sada zvaničnom američkom predsjedničkom kandidatu.

Trumpovi bivši rivali ujedinjeni u podršci
Foto: Anadolu Agency | Donald Trump 2024

Tri bivša rivala izašla su na pozornicu u udarnom terminu kako bi javno izrazili svoju podršku bivšem predsjedniku, uključujući nekadašnju ambasadoricu u UN-u Nikki Haley koja je rekla delegatima da je "jedinstvena Republikanska stranka neophodna za spas" nacije.

Trump, koji je ponovo nosio bijeli zavoj na uhu koje je povrijeđeno u subotnjem pokušaju atentata, mahao je, rukovao se i rekao "hvala puno" dok su delegati briznuli u ovacije.

Vezani članak Trump napadnut, krvavog ga odveli s pozornice. Dvoje mrtvih

Iako nije dao nikakve formalne primjedbe, 78-godišnjak je tapšao po leđima i ćaskao sa svojim novim potpredsjedničkim kandidatom J. D. Vanceom i drugima, stiskajući šaku i izgledajući vidno opuštenije nego tokom svog emotivnog ulaska prethodne noći.

Lider republikanaca je naveliko pohvaljen na četvorodnevnoj konvenciji, na kojoj će u četvrtak formalno prihvatiti nominaciju svoje stranke za nosioca zastave u novembru protiv demokratskog predsjednika Joea Bidena.

U utorak je bila vježba u predstavljanju jedinstvenog fronta, ali nekoliko zvižduka koje su odjekivali širom kongresnog parka kada je Haley izašla na scenu, dok je Trump gledao, sugerisalo je da stranka ima posla da okupi bazu za posljednja četiri meseca predsjedničke kampanje.

Haley je bila protiv Trumpa tokom predizbora, ali u utorak je bila jasna: "Donald Trump ima moju snažnu podršku, tačka."