Svećenik uhapšen jer je uzeo 40.000 dolara novca iz župe i potrošio ih na Candy Crush Saga
Foto: Tuzlanski.ba

Jedan je svećenik u SAD-u nedavno uhapšen pod optužbom za krađu, a tereti ga se da je ukrao više od 40 hiljade dolara od svoje župe i potrošio sve na mikrotransakcije u mobilnim igrama.

51-godišnji katolički svećenik Lawrence Kozak nedavno je uhapšen pod optužbom da je svoju župu finansijski oštetio za više od 40 hiljada dolara koje je potrošio na mikrotransakcije u mobilnim igrama kao što su Candy Crush Saga i Mario Kart Tour.

U optužnici se navodi kako su istražitelji našli “astronomske količine transakcija prema Appleu” pregledajući račune župe St. Thomas More za 2022. godinu. Župnik je sa opsesivnim trošenjem u igrama navodno krenuo 2019. godine po dolasku u župu, a nastavilo se to kroz skoro tri godine prije nego su ga nadležni poslali na neplaćeni dopust.

Svećenik ne poriče da je potrošio novac na “pojačanja za igre” i navodi kako je svjestan svoje ovisnosti. Međutim, negira kako je novac trošio koristeći karticu za svoju župu već navodi kako mu se to možda dogodilo zabunom. U prilog toj tvrdnji ne idu financijski zapisi koji pokazuju da je s ličnog računa jednom podmirio troškove župnog računa s uplatom od 10 hiljada dolara.

Kozak je pušten da se brani sa slobode nakon što je za njega plaćena kaucija od 250 hiljada dolara, prenosi The Philadelphia Inquirer.