Preminula prva i jedina austrijska kancelarka
Foto: Tuzlanski.ba

Bivša austrijska kancelarka Brigitte Bierlein, prva i jedina žena na čelu savezne Vlade Republike Austrije od jula 2019. do januara 2020. godine preminula je danas u 74. godini, nakon kratke i teške bolesti, javili su u ponedjeljak poslijepodne gotovo svi austrijski mediji, pozivajući se na saopćenje Ustavnog suda u Beču.

"Tugujemo za prvom saveznom kancelarkom Austrije. Brigitte Bierlein je danas umrla. Ona je u jedno teško vrijeme preuzela odgovornost, iz ljubavi prema Republici i njenoj domovini Austriji. Naša joj zemlja duguje veliku zahvalnost”, istakao je austrijski kancelar Karl Nehammer.

Naime, prije nego je postala prva žena na čelu  Austrije, Bierlein je bila predsjednica austrijskog Ustavnog suda i poznata ustavnopravna stručnjakinja. Između ostalog obnašala je i dužnost državne odvjetnice kod Generalne austrijske Prokurature. Na čelo austrijske prijelazne vlade, koju su činili izvanstranački stručnjaci, došla je 3. srpnja 2019. godine na prijedlog austrijskog predsjednika Alexandera Van der Bellena.

Za prijelaznu kancelarku imenovana je jer je tadašnjem kancelaru Sebastianu Kurzu parlament izglasao nepovjerenje, nakon raspada koalicije njegovih “narodnjaka” (ÖVP) i krajnje desnih “slobodnjaka” (FPÖ) zbog korupcijske “afere Ibiza”.

Do raspada koalicije došlo je 2019. godine nakon što je u javnost došao video na kojoj se vidi kako tadašnji potkancelar i čelnik krajnje desne Slobodarske stranke (FPÖ) Heinz - Christian Strache u razgovoru s jednom navodnom ruskom poduzetnicom za novac nudi prednosti pri dodjeli javnih takmičenja. Skandal je uzdrmao FPÖ, jednu od stranaka na vlasti. Pale su ostavke, ali to nije bilo dovoljno. Raspala se je i vlada. U povodu smrti Brigitte Bierlein oglasili su se i visoki austrijski dužnosnici. Među njima i predsjednik Austrije Alexander Van der Bellen i savezni kancelar Karl Nehammer.

“Tugujemo za prvom saveznom kancelarkom Austrije. Brigitte Bierlein je danas umrla. Ona je u jedno teško vrijeme preuzela odgovornost, iz ljubavi prema Republici i njenoj domovini Austriji. Naša joj zemlja duguje veliku zahvalnost”, istakao je austrijski kancelar Karl Nehammer u svom saopćenju ustvrdivši:

“Bila je velika Austrijanka”.