Papa Franjo pozvao bogate zemlje da smanje teret duga siromašnih
Foto: Tuzlanski.ba

Svijet mora učiniti više da smanji teret duga s kojim se suočavaju zemlje s niskim prihodima kako bi izbjegle da uđu u krug siromaštva i očaja, izjavio je u srijedu papa Franjo.

Nivoi globalnog duga dostigli su rekordnih 313 milijardi dolara 2023. godine, a ekonomije u razvoju dostigle su novi vrh za omjer duga i svog bruto domaćeg proizvoda, prema studiji objavljenoj u ovoj godini.

Obraćajući se na vatikanskoj konferenciji o hitnom stanju duga na globalnom jugu, papa Franjo je rekao da problem uzrokuje "bijedu i nevolju" milionima ljudi širom svijeta.

- Kako bismo pokušali prekinuti ciklus finansiranja duga, potrebno je stvoriti multinacionalni mehanizam koji uzima u obzir globalnu prirodu problema i njegove ekonomske, finansijske i socijalne implikacije - kazao je.

Dvadeset najvećih svjetskih ekonomija 2020. godine dogovorilo je “zajednički okvir” kako bi se izgladio proces restrukturiranja duga i pomoglo da se siromašne zemlje vrate na noge, ali napredak je bio spor. Zambiji je trebalo skoro četiri godine da se izbavi iz kruga neplaćanja, ostavljajući neke teške lekcije bogatijim zemljama o tome kako je njihov hvaljeni plan otplate dugova prošao.

Trenutno ne postoji opće međunarodno pravo koje regulira međunarodne stečajeve.

- Nepostojanje takvog mehanizma favorizuje mentalitet “svakog za sebe”, gdje najslabiji uvijek gube - kazao je papa, koji dolazi iz Argentine, zemlje koja je u ovom stoljeću tri puta kasnila s otplatom duga.

- Nijedna vlada ne može moralno zahtijevati da njen narod trpi lišavanja nespojiva s ljudskim dostojanstvom - dodao je.

Rimokatolička crkva trebala bi održati Svetu godinu ili jubilej 2025. godine - jedno od najbitnijih vremena u crkvenom kalendaru - a papa je već pozvao bogate države da obilježe taj događaj nudeći olakšice za siromašne zemlje.

Na konferenciji u Vatikanu, dobitnik Nobelove nagrade za ekonomiju Joseph Stiglitz kazao je da su pandemija COVID-a i rat u Ukrajini zadali veliki šok globalnoj ekonomiji, gurajući svijet na "rub" nove krize državnog duga.

- Potrebno nam je restrukturiranje duga za jubilej i preuređenje naše globalne ekonomske arhitekture kako bismo bili sigurni da se to više ne dogodi - kazao je.

Globalna kampanja Jubileja 2000. rezultirala je otpisom duga od 130 milijardi dolara za siromašne zemlje između 2000. i 2015. godine, ptrenosi Reuters.