Više ljudi je izbodeno u napadu nožem u Southportu kod Liverpoola, a muškarac s nožem je uhapšen.

Napad nožem u Engleskoj: Najmanje osam izbodenih, među povrijeđenima i djeca
Foto: Anadolu Agency

Engleska policija izvijestila je o velikom incidentu koji se ranije danas dogodio u Southportu. Kako je navela, više osoba je izbodeno. Napadač je priveden, a nož zaplijenjen. Uprkos tome, policija je pozvala građane da izbjegavaju područje mjesta događaja.

"Možemo potvrditi da su hitne službe u Southportu nakon velikog incidenta jutros, u ponedjeljak, 29. jula oko 11 sati i 50 minuta ujutro pozvani smo na imanje u Ulici Hart na prijavu uboda nožem. Postoji izvjestan broj žrtava i više detalja bit će potvrđeno kada to bude moguće. Naoružana policija privela je muškarca i oduzela mu nož. Priveden je u policijsku stanicu. Molimo vas da izbjegavate to područje dok rješavamo ovaj incident. Nema šire prijetnje javnosti", navela je policija, kako prenosi Sky News

Služba Hitne pomoći kaže da su bolničari zbrinuli osam pacijenata s ubodnim povredama. Žrtve su prevezene u nekoliko bolnica, uključujući u dječju bolnicu Alder Hey, navodi BBC. Policija još uvijek nije otkrila detalje o žrtvama, kao niti njihovu dob. 

"Duboko sam zabrinuta zbog vrlo ozbiljnog incidenta u Southportu. Moje misli su s porodicama i voljenima pogođenih", istaknula je na platformi X ministrica unutrašnjih poslova Yvette Cooper. Uz to, navela je kako je zahvalila policijI i hitnim službama koje su intervenirale. 

Keir Starmer, premijer Ujedinjenog Kraljevstva, poručio je: "Užasne i duboko šokantne vijesti stižu iz Southporta. Moje su misli sa svima onima koji su pogođeni. Zahvaljujem policiji i hitnoj pomoći na brzoj reakciji".