Maloljetnici u Francuskoj osumnjičeni za silovanje 12-godišnjakinje: Kaznena djela počinili "zbog vjerske pripadnosti žrtve"
Foto: Tuzlanski.ba

Dvojica maloljetnika osumnjičena su za silovanje, prijetnje smrću, uvrede i antisemitsko nasilje nad 12-godišnjom djevojčicom u Courbevoieu u Francuskoj, objavilo je tužilaštvo u Nanterreu. Treći maloljetnik je osumnjičen da je pomagao i svjedočio silovanju.

Troje maloljetnika uhapšeno je u ponedjeljak i "određeno im je zadržavanje ovisno o njihovoj dobi", pojasnilo je tužiteljstvo. Dvojici 13-godišnjaka određen je pritvor, dok je 12-godišnjaku izrečena privremena odgojna mjera. Slučaj je izazvao burnu reakciju židovske zajednice, piše Le Monde.

Otežavajuća okolnost za osumnjičene maloljetnike leži u tome što su kaznena djela počinili "zbog vjerske pripadnosti žrtve", istaknuo je državni advokat.

Rast antisemitizma

Prema policijskom izvoru agencije France-Presse (AFP), 12-godišnjakinja je ispričala da su joj prišla trojica dječaka i odvukla je dok je bila u parku u blizini svoje kuće s prijateljicom. Osumnjičenici su je udarali te "natjerali na analnu i vaginalnu penetraciju, oralni seks, uz prijetnje smrću i antisemitske uvrede", naveo je izvor.

Žrtvin prijatelj uspio je identificirati dvojicu napadača. Djevojčica je nakon napada prevezena u bolnicu. Prošla je ginekološki pregled kojim je potvrđeno kako je silovana.

Haïm Korsia, glavni rabin Francuske, upozorio je na "neviđeni antisemitski val" i naglasio kako je "užasnut" događajem. Predstavničko vijeće židovskih institucija Francuske izrazilo je tugu "zbog tragičnog silovanja djevojčice", najavivši da će "budno pratiti sva dešavanja u ovom krajnje zabrinjavajućem slučaju".

Antisemitski činovi porasli su u Francuskoj u prva tri mjeseca 2024. godine, prema vladinim podacima. U prva tri mjeseca ove godine zabilježeno je ukupno 366 antisemitskih činova, što je rast od 300 posto u odnosu na prošlu godinu.