Izraelski ministar odbrane nazvao Washington "glavnim saveznikom"
Foto: Tuzlanski.ba

Izraelski ministar odbrane Yoav Gallant u nedjelju je nazvao Sjedinjene Američke Države (SAD) "ključnim saveznikom", ističući predstojeće "ključne sastanke" u Washingtonu za rješavanje rata u Gazi i tenzije između Tel Aviva i Hezbollaha na jugu Libana, javlja Anadolu.

Gallant je ovo izjavio neposredno prije njegovog odlaska u Washington u službenu posjetu, usred krize u odnosima između vlade Benjamina Netanyahua i administracije američkog predsjednika Joea Bidena, prenosi dnevnik "Yedioth Ahronoth".

"Sastanci sa visokim američkim vladinim zvaničnicima su ključni za budućnost rata. Spremni smo za svaku akciju koja može biti potrebna u Gazi, Libanu i u dodatnim područjima", rekao je Gallant.

Također je naglasio da su "Sjedinjene Američke Države njihov najvažniji saveznik, a odnosi su posebno ključni u ovom trenutku, možda više nego ikada prije".

Netanyahu je u utorak kritikovao Washington zbog uskraćivanja oružja i municije Izraelu.

Bijela kuća je odgovorila otkazivanjem strateškog sastanka s Izraelom koji je bio zakazan za četvrtak, piše izraelski dnevnik "Haaretz".

Od početka rata u Gazi 7. oktobra, SAD su Izraelu isporučile značajne količine oružja i municije, prema američkim i izraelskim izvorima.

Kršeći rezoluciju Vijeća sigurnosti UN-a kojom se zahtijeva hitan prekid vatre, Izrael se suočio s međunarodnom osudom usred svoje kontinuirane brutalne ofanzive na Gazu od napada palestinske grupe otpora Hamasa 7. oktobra.

Više od 37.500 Palestinaca je od tada ubijeno u Gazi, većinom žena i djece, a skoro 86.000 drugih je ranjeno, prema lokalnim zdravstvenim vlastima.

Više od osam mjeseci nakon izraelskog rata, veliki dijelovi Gaze su u ruševinama.