Grčka osudila potez nove predsjednice Sjeverne Makedonije: Ovim se krši Prespanski sporazum, kao i ustav susjedne države
Foto: Tuzlanski.ba

Ministarstvo vanjskih poslova Grčke je ocijenilo da je nova predsjednica Sjeverne Makedonije Gordana Siljanovska-Davkova "grubo prekršila Prespanski sporazum" iz 2018. godine o izmjeni naziva Sjeverne Makedonije, jer je pri polaganju zakletve izostavila riječ "Sjeverna", prenosi Beta.

Silijanovska-Davkova prilikom polaganja zakletve nazvala je svoju zemlju samo "Makedonijom" uprkos tome što je u tekstu zakletve koju je najprije čitao predsjednik odlazećeg Sobranja Jovan Mitreski pozivajući novu predsjednicu zemlje da ga ponavlja za njim naveden naziv "Sjeverna Makedonija".

Ministarstvo vanjskih poslova Grčke kaže da je time Siljanovska-Davkova "flagrantno prekršila" ne samo sporazum s Grčkom, nego i Ustav Sjeverne Makedonije kojim je zvanično uveden taj naziv.

Grčka je osudila potez novoizabrane predsjednice Sjeverne Makedonije Gordane Siljanovska-Davkova, jer je tokom zakletve odbila izgovoriti novo ime države koje se koristi od sporazuma s Grčkom 2018.

"Ovim aktom se očigledno krši Prespanski sporazum, kao i ustav susjedne države, koji je usklađen s međunarodnim obavezama. Grčka vlada, uprkos prigovorima koje je izrazila tokom ratifikacije sporazuma, poštovala ga je kao ratifikovani međunarodni ugovor koji ima prednost u odnosu na bilo koju drugu zakonsku odredbu," navodi se u saopćenju grčkog Ministarstva vanjskih poslova.

Vezano | Siljanovska-Davkova položila zakletvu za predsjednicu: Sjevernu Makedoniju spominjala pod njenim starim imenom

U znak protesta ambasadorica Grčke u Sjevernoj Makedoniji Sofija Filipidu je napustila svečanost u Skoplju.

Poziv na poštivanje sporazuma

Grčko ministarstvo u saopćenju upozorava da "bilateralni odnosi, kao i evropski put Sjeverne Makedonije, zavise od pune primjene Prespanskog sporazuma i prije svega od upotrebe ustavnog naziva te države".

U Atini se nižu oštre ocjene grčkih stranaka i medija o postupku Siljanovske-Davkove, uz kritiku vlade Grčke što nije reagovala strožije.

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je Sjevernoj Makedoniji poručila: "Poštujte Prespanski sporazum".

Ona je na platformi X napisala:

"Da bi Sjeverna Makedonija nastavila svoj uspješan put ka članstvu u EU, od najveće je važnosti da nastavi reformski kurs i da u potpunosti poštuje svoje obavezujuće sporazume, uključujući i Prespanski".

Sličnu izjavu je potom dala i Vanjskopolitička služba EU-a (EEAS) i izrazila žaljenje zbog izjave nove predsjednice Sjeverne Makedonije.

Historijski sporazum s Grčkom

Skoplje je 2018. godine sklopilo "historijski" sporazum s Grčkom, u sklopu kojeg je pristalo da će u naziv države dodati geografsko obilježje "Sjever", kako bi se okončala dugogodišnja svađa sa susjednom državom, koja joj je zbog toga blokirala članstvo u NATO-u i pristupne pregovore s Evropskom unijom.

Država je postala članica NATO-a 2020. Sporazumu s Grčkom protivila se desničarska nacionalistička stranka VMRO-DMPNE, čija je Siljanovska-Davkova kandidatkinja na ovim izborima.

Zbog povratka na vlast desno orijentirane opozicije u ovoj siromašnoj balkanskoj državi od 1,8 miliona stanovnika postoji rizik od ponovnog oživljavanja napetosti s Grčkom, ali i s Bugarskom koja postavlja vlastite uvjete za napredak pristupnih pregovora Sjeverne Makedonije u EU.