Gradonačelnica Pariza Anne Hidalgo jutros se okupala u rijeci Seni u pokušaju da dokaže da je voda dovoljno čista za plivanje na otvorenom na Olimpijskim igrama koje počinju ovog mjeseca.

Gradonačelnica Pariza plivala u Seni kako bi pokazala da je rijeka čista za Olimpijske igre
Foto: Fena

Devet dana prije ceremonije otvaranja Olimpijskih igara u Parizu 2024., Anne Hidalgo, gradonačelnica francuske prijestolnice, hrabro se suprotstavila mutnim vodama Sene kako bi pokazala da je rijeka dovoljno čista da ugosti olimpijske događaje na otvorenom.

Noseći ronilačko odijelo i naočale, Hidalgo je plivala dok su stotine promatrača promatrale s obala rijeke i tako ispunila obećanje koje je dala još u januaru.

U plivanju joj se pridružio Tony Estanguet, predsjednik Organizacijskog odbora za Igre u Parizu 2024.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron, koji je obećao da će se pridružiti kupačima u Seni, bio je odsutan, dok se bori sa političkom krizom izazvanom njegovom prošlomjesečnom odlukom da raspiše prijevremene parlamentarne izbore.

Par je plivao duž dionice rijeke koja prolazi pored gradske vijećnice i katedrale Notre Dame u pokušaju da pokažu poboljšanu čistoću rijeke, javlja France 24.

''Uoči Igara, kada će Sena igrati ključnu ulogu, ovaj događaj predstavlja demonstraciju napora grada i države da poboljšaju kvalitetu voda Sene i ekološko stanje rijeke'', rekla je Hidalgo.

Uprkos ulaganju oko 1,4 milijarde dolara u pripremu Sene za Olimpijske igre, uglavnom kako bi se spriječilo izlijevanje kanalizacije u rijeku, Sena donedavno nije prošla na svakodnevnim testovima kvalitete vode.