Uprkos ljetnim vrućinama, djeca u provinciji Sirnak uživaju u snijegu koji se zadržao na visoravni Farasin. 

Dok traje toplotni val, u turskom Farasinu djeca se sankaju i igraju na snijegu
Foto: Anadolu Agency

Dok su u većem dijelu svijeta zabilježene natprosječno visoke temperature ovih dana, u Farasinu, u jugoistočnoj turskoj provinciji Sirnak, djeca uživaju u sankanju, javlja Anadolu. 

Smještena u distriktu Beytussebap, visoravan, poznata i kao Huzur (visoravan mira), sa nadmorskom visinom od 2.625 metara, ističe se svojim hladnim zrakom u vrelim ljetnim danima.

Sa svojim krivudavim i uskim stazama, često je odredište stanovnika sela Yesiloz koji svakodnevno vode svoje životinje na ispašu, a sa sobom vode i djecu.

Čak i u julu, visoravan, na kojoj tokom zime padne i do deset metara snijega, nudi djeci priliku da se zabave i sankaju tokom ljetnog raspusta. Iako je veći dio visoravni zelen, ostali su neki dijelovi gdje se snijeg još uvijek nije otopio. 

"Došli smo ovdje sa mojim prijateljima da se sankamo. Sankamo se u julu", rekla je desetogodišnja Aryen Filiz, koji živi u Diyarbakiru i posjećuje svog djeda u Yesilozu tokom školskih raspusta.

Filiz je kazala da je u Diyarbakiru veoma toplo.

"U Diyarbakiru je toliko vruće da nisam mogla izaći napolje. Ali ovdje je hladno vrijeme i ima snijega. Prelijepo je. Super je vidjeti snijeg ovdje", rekla je Filiz.

U snijegu uživa i Resat Aslan.

"Juli je. U Mersinu i Antaliji sada je veoma toplo, ali mi ovdje klizimo po snijegu", rekao je Aslan.