Djevojčica iz Crne Gore uhapšena u Austriji: Planirala teroristički napad
Foto: Tuzlanski.ba

Djevojčica je planirala napasti "nevjernike" sjekirom i nožem, koji su pronađeni prilikom pretresa kuće uz crnu odjeću pripremljenu za napad.

Vlasti u Štajerskoj, u Austriji, osujetile su planirani teroristički napad na Jakominiplatz u Gracu nakon dojave evropske sigurnosne agencije. U istražnom zatvoru sada je 14-godišnja Crnogorka, koja je nedavno postala odgovorna, piše austrijski list Kleine Zeitung.

Spriječen napad 

Djevojka je planirala napasti "nevjernike" sjekirom i nožem, koji su pronađeni prilikom pretresa kuće uz crnu odjeću pripremljenu za napad. Ona je podijelila slike ovih predmeta putem Telegrama sa pojedincima u inostranstvu. Ključna dojava strane sigurnosne agencije navela je lokalne istražitelje da presretnu njene planove.

Dokaz i ispitivanje

Istražitelji su otkrili propagandni materijal tzv. ‘‘Islamske Države‘‘ (IS) i video snimke pogubljenja na zaplijenjenim uređajima za pohranu podataka. Uprkos dokazima, devojka nije sarađivala tokom ispitivanja i odbila je da prizna. Daljnje istrage su u toku kako bi se utvrdilo da li je imala i druge saučesnike u Grazu.

Trend digitalne radikalizacije

Vlasti su istakle rastući trend digitalne radikalizacije, pri čemu su mladi ljudi posebno ranjivi na internetsku ekstremističku propagandu. Privlačnost propagande IS-a, koja je lako dostupna na internetu, igra značajnu ulogu u ovom trendu, kako se navodi.

Političke reakcije

Guverner Christopher Drexler (ÖVP) osudio je radikalizam i zahvalio policiji, pozivajući vlasti na strože kazne i poboljšane mogućnosti nadzora interneta. Ministar unutrašnjih poslova Gerhard Karner (ÖVP) pohvalio je istražitelje što su spriječili napad. Predsjednik države FPÖ Mario Kunasek kritizirao je političke lidere zbog njihovog nečinjenja u prošlosti i pozvao na donošenje zakona o zabrani političkog islama u Austriji.