Bijela kuća osporava Netanyahuove tvrdnje o "raskoraku" sa SAD-om u prijedlogu za prekid vatre
Foto: Foto: X (Twitter) | Saoopštenje bijele kuće

Bijela kuća oštro je osporila u ponedjeljak sugestiju izraelskog premijera Benjamina Netanyahua da postoji "raskorak" između bliskih saveznika u pogledu prijedloga za kraj osmomjesečnog rata u Pojasu Gaze, javlja Anadolu.

Netanyahu je navodno rekao izraelskim zakonodavcima u ponedjeljak da je prijedlog u tri faze, kako ga je u petak iznio američki predsjednik Joe Biden nepotpun, dodajući da postoji "raskorak" između plana i načina na koji ga je američki lider predstavio javnosti.

"Rat će biti zaustavljen u svrhu vraćanja talaca i onda ćemo razgovarati. Postoje i drugi detalji koje američki predsjednik nije iznio javnosti", rekao je Netanyahu, prema izvještajima izraelskih medija.

Portparol Savjeta za nacionalnu sigurnost Sjedinjenih Američkih Država John Kirby tvrdi da je plan kreirao Izrael.

"To je izraelski prijedlog," rekao je Kirby i dodao da je Biden održao govor "kako bi otkrio javnosti da bi se vidjelo koliko dobro i sigurno su Izraelci iznijeli novi prijedlog, i da on pokazuje da oni zaista žele da to urade".

Kirby je rekao da ne zna na koji se raskorak misli.

"Čuo sam različite izjave koje su stizale iz Izraela. Izraelski ministar vanjskih poslova je i sam priznao da je to izraelski prijedlog i uvjereni smo da on tačno odražava taj prijedlog, na kojem smo radili s Izraelcima, tako da ne znam o čemu bi se moglo govoriti", kazao je Kirby.

Dodao je da Bijela kuća očekuje zvaničan odgovor Hamasa na plan nakon što je on predstavljen palestinskoj grupi u četvrtak navečer.

"Oni bi trebali prihvatiti dogovor. Ovo im daje ono što su tražili, a to je prekid vatre, i tokom vremena, i kroz faze, potencijalno povlačenje izraelskih snaga iz Gaze. Dakle, oni bi trebali prihvatiti ovaj dogovor. To je dobro za narod Gaze, a oni samo trebaju ići naprijed", dodao je Kirby.

Hamas je rekao da će "pozitivno odgovoriti na svaki prijedlog koji uključuje trajni prekid vatre, potpuno povlačenje iz Pojasa Gaze, napore za rekonstrukciju, povratak raseljenih i završetak sveobuhvatnog sporazuma o razmjeni talaca".

Biden je u petak rekao da je Izrael predstavio sporazum kojim će se okončati sukobi u Gazi i osigurati oslobađanje talaca koje Hamas drži u enklavi. Izrael nastavlja brutalnu ofanzivu na Pojas Gaze nakon napada Hamasa 7. oktobra uprkos rezoluciji Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija kojom se zahtijeva hitan prekid vatre.

Više od 36.400 Palestinaca je od tada ubijeno u Gazi, velika većina su žene i djeca, a više od 82.600 je povrijeđeno, prema lokalnim zdravstvenim vlastima.

Izrael je optužen za genocid pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ), koji je najnovijom presudom Tel Avivu naložio da odmah obustavi operaciju u Rafahu, gdje je više od milion Palestinaca potražilo utočište od rata.