Mnoga djeca u Gazi ostala su siročad preko noći nakon što su im roditelji ubijeni u izraelskim napadima koji traju od oktobra prošle godine.

Beba Esma preko noći postala siroče: Jedina iz porodice preživjela izraelski napad u Gazi
Foto: Anadolu Agency

Jedna od tih beba je i tromjesečna Esma koja je jedina preživjela iz porodice Ajur u napadu izraelske vojske na njihovu kuću u okrugu Tuffah na istoku grada Gaze.

Bebu Esmu je uspjela spasiti komšinica i odvezla je u bolnicu "Kemal Adwan" u gradu Beit Lahya na sjeveru Pojasa Gaze.

Beba se i dalje nalazi u bolnici gdje brigu o njoj vodi komšinica i medicinsko osoblje, dok nije poznato gdje će dalje biti smještena.

Izraelska vojska ubila je još 37 Palestinaca u napadima na Pojas Gaze, čime je ukupan broj ubijenih od 7. oktobra porastao na 38.919, saopštilo je u subotu Ministarstvo zdravlja palestinske enklave. U saopćenju Ministarstva dodaje se da je 89.622 osoba povrijeđeno u izraelskoj ofanzivi koja i dalje traje.

"Izraelske snage su u posljednja 24 sata ubile 37 ljudi i ranile 54 u četiri masakra nad mnogim porodicama", saopštilo je Ministarstvo.

Izrael je optužen za genocid pred Međunarodnim sudom pravde, čijom je najnovijom presudom naloženo da odmah obustavi svoju vojnu operaciju u južnom gradu Rafahu, gdje je više od milion Palestinaca potražilo utočište od rata prije nego što je napadnut 6. maja.