Foto: Tuzlanski.ba

Dok većina turista posjećuje najpoznatija ljetovališta, instagramske plaže i popularne gradove, neki žele iskusiti pravi život lokalaca uz otkrivanje drugih predivnih mjesta koja su možda malo podcijenjena, ali itekako vrijedna pažnje.

Ovo su mjesta u susjednoj Hrvatskoj na kojima možete imati svoj mir i u potpunosti se prepustiti uživanju bez da se gurate kroz prepune ulice turista, čekate redove na izlazima s autoceste ili tučete za komadić Jadranskog mora.

1. Lastovo

Zbog svog izgleda netaknute Dalmacije cijeli proglašen parkom prirode 2006. godine.

Lastovo privlači one koji žele pobjeći od svega i odmoriti se u samoj prirodi.

Svjetlosno zagađenje je minimalno, stoga je moto turističke zajednice Lastova: ‘Otok sjajnih zvijezda’.

2. Vis

Vis ima fascinantnu historiju. To je najudaljeniji od srednjodalmatinskih otoka, a služio je kao vojna baza jugoslavenske vojske – i stoga je bio odsječen od stranih posjetitelja, od 1950-ih do 1989.

Zbog izolacije je desetljećima bio nenaseljen. Autentično je, mirno i tiho.

Možete posjetiti jedan od brojnih lokalnih vinograda ili otići na izlet do poznatih 'Modrih špilja' uz obalu Komiže, na zapadnoj strani otoka.

3. Ušće Neretve

Pješčane plaže su rijetkost u Hrvatskoj, a jedna predivna se formirala na Ušću Neretve.

U Dubrovačko – neretvanskoj županiji ova destinacija privlači mnoge kajtere, a osim za kajtere plaža je pogodna za sve one koji žele uživati u sunčanju i odmaranju na plaži.

Odlična je lokacija i za fotografisanje.

4. Saplunara

Smjestila se na najdužem otoku u Hrvatskoj čija je jedna trećina nacionalni park, a gotovo cijelu njegovu šumu dugo su naseljavali mungosi zbog čega na ovom otoku sada nema straha od zmija.

Na krajnjem istočnom vrhu nalazi se Saplunara, kamo se posjetitelji rijetko upućuju. Oni koji se pak upute tamo pronaći će tri pješčane plaže, što je rijetkost u Hrvatskoj.

Sami na pješčanoj plaži – e to je odmor!

5. Šolta

Premda iz glavne Splitske luke u sezoni polazi i do pet trajekata dnevno, Šolta se često zanemaruje zbog susjednog Brača.

Obje su atraktivne otočke destinacije udaljene sat vremena od glavnog prometnog čvorišta Dalmacije – Splita. Ipak, Brač je prepun, dok Šolta stoji neotkriveno bez turista.

Trajekt iz Splita staje u Rogač koji nudi netaknute plaže, s razumnim izborom restorana i apartmana. Ostatak otoka posvećen je uzgoju vina i maslina, a isplati se proći veći dio otoka.