Sirene za uzbunu i suzavac na sjeveru Kosova: Snage KFORA oko opština u Zubinom Potoku i Leposaviću
Foto: Tuzlanski.ba

Pripadnici Kfora prisutni u opštini Zubin Potok, blokirali su ulicu koja vodi do same opštinske zgrade, pa se do nje može samo pješke.

Također je prisutan veliki broj pripadnika specijalne kosovske policije. Isto je i u Leposaviću, javlja Kosovo-online.com, a u Zvečanu se oglasile sirene oko 7.15 sati.

Kosovska policija: Bili smo primorani da koristimo suzavac

Policija je angažovana u sprovođenju javnog reda i mira, pružanju bezbjednosti građanima, slobode kretanja i preduzima policijske mjere u skladu sa situacijom i dešavanjima na sjeveru, što ostaju ciljevi policije, navedeno je na Facebook profilu Kosovske policije.

"Na sjeveru zemlje danas se održavaju protesti i sa tim u vezi Kosovska policija priznaje pravo na javna okupljanja kroz mirni protest, ali po službenoj dužnosti vodi računa o očuvanju javnog reda i mira, kao što i obavlja dužnosti definisane Ustavom i zakonima Kosova", navedeno je u objavi.

Dodaju da su se građani organizovano okupili ispred zgrada opština na sjeveru, kao što su Leposavić, Zubin Potok i Zvečan u znak protesta.

"Građani su se okupili ispred zgrada opština na sjeveru, kao što su Leposavić, Zubin Potok i Zvečan na protestu, gdje su ispred zgrade opštine Zvečan demonstranti pokušali da nasilno uđu u zgradu opštine. Policija je primorana da koristi zakonita sredstva kao što je suzavac da zaustavi demonstrante i stavi situaciju pod kontrolu", navedeno je.

Kako su naglasili nastavaju se protesti u severnim opštinama, a Kosovska policija upravlja situacijom.

"Istovremeno pozivamo građane da obrate pažnju prilikom poziva na proteste, da mirno protestuju i ne nasjedaju na provokacije", istaknuto je na profilu Kosovske policije.