Potpredsjednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je da Srbija više od 10 godina održava policijsku saradnju sa zemljama u regionu u vrijeme turističke sezone.

Dačić: Srbija spremna da sarađuje sa svima u BiH u okviru policijske saradnje
Foto: Arhiva

"Sa Hrvatskom ta saradnja postoji od 2010. godine, tako da se u ovom trenutku u Hrvatskoj, u Rijeci i Puli, nalaze dva naša policajca, iz kriminalističke policije", naveo je Dačić.

Istakao je da sa Crnom Gorom takva saradnja postoji od 2012. godine i svake godine se produžava, što je učinjeno i sada u maju, tako da se sada u Crnoj Gori nalazi šest policajaca Srbije - u Baru, Budvi i Herceg-Novom, po dva, jedan iz kriminalističke policije i jedan iz opšte nadležnosti, saopćio je MUP.

Dačić je naveo da je u pripremi sličan sporazum sa Italijom, kao što i u Srbiji u raznim projektima i aktivnostima učestvuju i policajci iz drugih zemalja.

"Kako i zašto to jedino smeta nekima u BiH? Da podsjetim, riječ je o istom principu kao i u Crnoj Gori i Hrvatskoj, po dva policajca, jedan kriminalistički, a drugi opće nadležnosti, u Banjoj Luci, Trebinju i Foči", rekao je Dačić.

"Mi smo spremni da sarađujemo sa svima u BiH u okviru policijske saradnje. Ako je to problem za BiH, što inače nije problem za Hrvatsku 14 godina i Crnu Goru 12 godina, ne moramo ni da šaljemo nikoga niti da imamo bilo kakvu policijsku saradnju", dodao je Dačić.

MUP Srbije saopćio je jučer da će građani tokom ljetnje turističke sezone za sve informacije i pomoć moći da se obrate policijskim službenicama Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije koji će raditi zajedno sa kolegama iz RS u Banjoj Luci, Foči i Trebinju, a na osnovu Memoranduma o saradnji tokom turističke sezone koji je potpisan 18. juna u Trebinju.

Također, u istom periodu u Republici Srbiji, u Beogradu, Novom Sadu i Zlatiboru bit će angažirani policijski službenici Ministarstva unutrašnjih poslova RS, koje će turisti moći da kontaktiraju.

Delegat Stranke za BiH u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Džemal Smajić je nakon objavljivanja ove odluke postavio pitanje ko je dao odobrenje za to, kako je naveo, političko paradiranje Bosnom i Hercegovinom kojim se, kako kaže, dokazuje postojanje srpskog sveta.