Policijski službenici MUP-a TK u srijedu, 17. jula, na području grada Tuzla zaplijenili su vozilo marke "BMW X5", a postupajući u skladu sa svojim ovlaštenjima.

Tuzla: Vozio bez položenog vozačkog pa prijavio policajce za neosnovanu zaplijenu 'BMW-a X5'
Foto: Arhiva

Naime, kako je Tuzlanski.ba ranije pisao, u srijedu, 17. jula prilikom vršenja kontrole, policajski službenici Policijske stanice Centar Tuzla su na području grada zaustavili, te izvršili kontrolu putničkog motornog vozila "BMW X5" kojim je upravljao S.A. iz Tuzle.

Vezani članak U Tuzli u jednom danu oduzeta dva automobila: Upravljali vozilom bez vozačke dozvole

"Tom prilikom utvrđeno je da S.A. upravlja vozilom prije sticanja prava na upravljanje, da se na vozilu nalaze nepripadajuće registarske oznake, a da je važnost registracije za vozilo "BMW X5" istekla u aprilu 2024.godine, kao i da se S.A. vodi u registru novčanih kazni zbog evidentiranog duga po osnovu izrečenih prekršajnih sankcija u iznosu od 21.843,30 KM", navode iz MUP-a TK.

Nakon što mu je oduzeto vozilo, S.A. se uputio u prostorije Uprave policije MUP TK-a, te prijavio policijske službenike koji su oduzeli navedeno vozilo, smatrajući da nisu postupili u skladu sa svojim ovlaštenjima. 

Kako navode iz MUP-a TK, nakon zaprimljene žalbe, Jedinica za profesionalne standarde pokrenula je interni postupak s ciljem utvrđivanja stvarnog činjeničnog stanja, nakon čega je utvrđena regularnost zaplijene vozila, s obzirom na to da su prilikom kontrole utvrđene nepravilnosti, a tiču se planskih aktivnosti usmjerenih na kontrolu i sankcionisanje vozača koji upravljaju neregistrovanim motornim vozilom, bez položenog vozačkog ispita.

Istaknuto Tuzlanski.ba zapošljava: Rastemo, razvijamo se, trebaju nam nove snage

O svemu  je upoznat dežurni sudija Općinskog suda u Tuzli koji je naložio da se vozilo "BMW X5" kojim je upravljao S.A. privremeno oduzme, te da se protiv istog podnese zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka nadležnom sudu.

Iz Uprava policije MUP TK-a apeluju na sve vozače motornih vozila "da poštuju važeće zakonske propise iz oblasti saobraćaja, te da svojim odgovornim ponašanjem doprinesu općem stanju sigurnosti u saobraćaju, dok će policijski službenici kontinuriano provoditi preventivne i represivne planske aktivnosti s ciljem unapređenja stanja sigurnosti u saobraćaju."