Zara ka zvijezdama: Sutra humanitarni bazar za nastavak liječenja djevojčice Zare Sivčević
Foto: Tuzlanski.ba

Humanitarni bazar čiji prihod će biti namijenjen za nastavak liječenja djevojčice Zare Sivčević iz Tuzle, oboljele od cerebralne paralize, bit će održan sutra u mjestu Husino kod Tuzle u spomen-domu “Husinska buna” od 10 do 18 sati.

U akciji nazvanoj “Zara ka zvijezdama”, aktiviran je i humantarni telefonski broj 17032. Svi koji pozovu, mogu dosta učiniti za ovu hrabru djevojčicu i njenu želju da nakon dugogodišnje i uporne borbe stane uspravno na svoje noge.

Zara sad ima 16 i po godina. Prijevremeno je rođeno dijete.

Veoma je pozitivna, uporna, hrabra, optimistična i disciplinovana. Svjesna je njenog stanja, ali ne traži da zbog toga drugi učine sve za nju od onoga što joj je neophodno tokom dana.

Veliki je borac i čvrsto vjeruje da će joj nakon više operacija i drugih višegodišnjih tretmana, nastavak liječenja omogućiti da se nakon četvoronožnog stava, potpuno uspravi i uz ortopedska pomagala, počne da korača sama bez pomoći drugog.

Njena majka kaže da je djevojčica na pragu tog uspjeha zahvaljujući dosadašnjem liječenju, vježbama i Zarinoj želji te ogromnoj upornosti.

Za nastavak, odnosno terapije u decembru ove godine, potrebno je još 7.000 KM nakon što je porodica uspjela sakupiti 23.000 KM.

Tokom sutrašnjeg humanitarnog bazara u Husinu, posjetioci će moći da kupe polovnu i novu odjeću i obuću za djecu i odrasle, igračke, slikovnice, unikatne predmete i još mnogo toga što je ranije donirano Zari.

Terapije s individualnim programom rehabilitacije su predviđene za decembar u Zagrebu, a djevojčica je već duže boravila zbog liječenja u Sloveniji gdje pohađa i školu čiji prilagođeni program joj dozvoljava odlazak na tretmane.