Za sutra upaljen crveni meteoalarm: Izbjegavajte boravak napolju između 11 i 18 sati
Foto: Tuzlanski.ba

Federalni hidrometeorološki zavod je izdao crveno upozorenje za petak, a zbog očekivanih rekordno visokih temperatura zraka za mjesec juni.

Crveno upozorenje izato je za sutra od 11 do 18 sati, kada se očekuju temperature vazduha između 35 i 40 stepeni.

„Poduzmite mjere, očekuju se ekstremno visoke temperature. Zaštitite sebe i pomozite ugroženim osobama. Djelujte u skladu sa savjetima ovlaštenih organa. Očekujte moguće kvarove u infrastrukturi“, navodi se u upozorenju FHMZ-a.

Vezano | Petak prijeti da neke od njih obori: Ovo su dosadašnji temperaturni rekordi za juni mjesec u BiH

Na stranici BH meteo su također najavili da do vikenda možemo očekivati vrhunac u temperaturama zraka, ali da nakon toga slijedi postepeno popuštanje vrućina uz lokalnu pojavu pljuskova sa grmljavinom.

''U nedelju popuštanje vrelina očekuje sve krajeve, očekivano najmanje jug zemlje gdje bi se vruće ali ne tako vruće vrijeme nastavilo. Naredna sedmica sparna, topla ali ne tako vrela kao ova. Bilo bi i lokalnih pljuskova koji generalno ne bi previše narušili utisak ljeta'', dodali su.

U danima poput ovih građanima se preporučuje da ne izlaze vani ukoliko ne moraju u navedenim kritičnim periodima, a ukoliko izađu da zaštite glavu šeširom ili kačketom, da piju dosta tečnosti i izbjegavaju duži boravak na suncu. (Tuzlanski.ba)