Vrtimo se u krug: ''Ekspertna'' ponavlja greške stare Vlade TK (VIDEO)
Foto: Tuzlanski.ba

Danas je održana 16. redovna sjednica Vlade TK. Jedna od tačaka dnevnog reda bila je i razmatranje i utvrđivanje prijedloga Zakona o dopunama Zakona o visokom obrazovanju kao i razmatranje prijedloga i donošenje Odluke o davanju saglasnosti JU Univerzitet u Tuzli za prijem u radni odnos.

S tim u vezi, Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta Vlade TK donijelo je Odluku da odobrava Senatu Univerziteta u Tuzli upis većeg broja studenata nego što je to prvobitno bilo planirano.

Na pitanje novinara zašto je Vlada donijela takvu Odluku koja doprinosi samo uvećanju broja nepotrebnog kadra i time povećava broj nezaposlenih osoba iz određene struke, resorni ministar Mirsad Kunić odgovorio je da je to - ''manje zlo''. ''Jer ako smo dozvolili recimo da se upiše veći broj studenata boračke populacije po povlaštenoj osnovi, nije fer da se ne upišu i ostali zainteresovani koji ispunjavaju uslove'' – istakao je Kunić.

To implicira da nije važno što određene struke ima previše, što će se povećavati iz godine u godinu nezaposlenost u TK, Senat je ukazao potrebu – Vlada će da se povinuje Senatu Univerziteta.

Uz gore navedeno, Vlada TK donijela je i Odluku o povećanom iznosu upisnine i školarine za te studente koja će dakako biti dosta veća od studenata koji se nalaze u ''prvobitnom planiranom broju studenata'' za upis.

Opravdanje za to je – ''potreba za povećanjem nastavnog kadra, upravo iz razloga povećanja broja studenata'', ističe Kunić.

Takvim odlukama Vlade TK mladi koji tek upisuju fakultet nemaju apsolutno nikakve pespektive niti bolje budućnosti. Većina će biti osuđena da ''čitav život'' provede na birou ili će raditi nešto za što se nisu školovali. Gomila se nepotrebni kadar iz godine u godinu, a broj nezaposlenih sa VSS konstantno raste.

Ministar Kunić je prokomentarisao i Odluku Vlade TK da se u radni odnos prime nastavnici u osnovnim i srednjim školama bez konkursa, što po mišljenju sidikata otvara mogućnost zloupotrebe. Više u videoprilog članka. (Tuzlanski.ba)