Sud BiH: Alisa Ramić nije tražila odgodu izdržavanja kazne zatvora
Foto: Tuzlanski.ba

Sud BiH nije zaprimio zahtjev za odgodu početka izdržavanja kazne zatvora za Alisu Ramić, pravosnažno osuđene na dvije i po godine zbog davanja lažnog iskaza u vezi sa stradanjem Dženana Memića 2016. na Ilidži.

Iz Suda BiH navode da je Ramić uručen akt kojim se upućuje na izdržavanje kazne zatvora.

- Sud nije zaprimio zahtjev za odgodu početka izdržavanja kazne zatvora za osuđenu Alisu Ramić - rečeno je za Detektor iz Suda BiH.

Početkom aprila Trećestepeno vijeće Suda BiH u konačnici je osudilo Alisu Ramić, ranije Mutap, na dvije i po godine zatvora zbog davanja lažnog iskaza u vezi sa stradanjem Memića. Tom presudom potvrđena je odluka Apelacionog vijeća Suda BiH, dok je Hasanu Dupovcu - u oslobađajuću - preinačena ranija presuda kojom je bio osuđen na tri godine zatvora za zloupotrebu položaja.

Apelaciono vijeće je krivicu Ramić utvrdilo na osnovu dva iskaza koja je dala na početku istrage.

- Iako su joj, kao očevicu, poznate okolnosti usljed kojih je Dženan Memić teško povrijeđen 8., a preminuo 15. februara, iste je svjesno prešutjela - kazao je predsjedavajući Apelacionog vijeća Staniša Gluhajić u obrazloženju presude.

Prvostepenom presudom su Ramić, Dupovac te Zijad Mutap, Josip Barić i Muamer Ožegović oslobođeni krivice, nakon čega je Apelaciono vijeće obnovilo suđenje u tom predmetu te osudilo Dupovca i Ramić, da bi Trećestepeno vijeće samo Ramić potvrdilo kaznu.