Na sjednici Narodne skupštine  Republike Srpske uskoro bi se trebalo raspravljati o sporazumu koji predlaže “mirno razdruživanje” Republike Srpske i Federacije Bosne i Hercegovine. 

Šta piše u Dodikovom dokumentu o ‘razdruživanju’?
Foto: Arhiva | Milorad Dodik

Dokument se službeno zove “Informacija o potrebi pokretanja procedure regulisanja odnosa Republike Srpske i Federacije BiH u skladu sa Dejtonskim sporazumom i međunarodnim aktima”.

U dokumentu se govori o “pritiscima na RS”, “neustavnom i antidejtonskom djelovanju” kako visokog predstavnika tako i ostalih, “destruktivnom djelovanju bošnjačkih političara, UN rezoluciji o genocidu u Srebrenici, Svesrpskog saboru, prenosi N1

U Članu 7. se navodi se da se “strane se mirno razdružuju zbog nemogućnosti obnavljanja izvornog Opšteg okvirnog za mir u BiH, koji je garantovao ravnopravnost entiteta i konstitutivnih naroda na osnovu konsenzusa primjenom konsocijativne demokratije i mehanizama zaštite entitetskih i nacionalnih interesa”.

Dodaje se i da će “strane nakon mirnog razdruživanja” funkcionisati suvereno u skladu s državnopravnom tradicijom”.

Definisano je da bi granica bila na mjestu trenutne linije razgraničenja između dva entiteta i da bi oba zadržala svoju teritoriju.

U zaključku se navodi: “Ukoliko ne bude političke volje i međunarodne podrške da BiH postane država u kojoj se poštuje Ustav, onda je mirno razdruživanje sa Federacijom BiH jedini izlaz za narode u Bosni i Hercegovini, a predlaganje Saporazuma o reuglisanju odnosa RS i FBiH u skladu s Dejtonskim sporazumom i međunarodnim aktima je jedini ustavan i zakonit put koji predstavlja najbolje moguće rješenje za BiH”.

Poručuje se kako “RS ni na koji način neće i ne želi ugroziti mir i stabilnost u BiH, ali da je i više nego očigledno da je BiH postala slijepa ulica za sve narode i da mirnim razdruživanjem se mogu riješiti sve krize i zastoji koji nas prate 29 godina”.

U dokumentu se pozivaju na međunarodne kovencije kojima je, kako navode, “zagarantovano svim narodima pravo na samoopredjeljenje i poštovanje njihovih prava”.