Foto: Tuzlanski.ba

Anja je treći razred i u područnu školu Osnovne škole ‘Ahmet Hromadžić’ u Bravsko kod Bosanskog Petrovca dolazi iz malog sela Bunjare u kojem je jedino dijete. Kaže da kad ne ide u školu vrijeme kod kuće provodi u učenju, pisanju zadaće i igri sa svojim ljubimcem – zečicom Mivanom.

Igram se sa Mivanom, hranim je, voli šargarepu i kupus. Još je mala i više liči na miša nego na zeca. Imam i pse i mačke, i Mivana se odlično slaže sa psima i s njima se čak i igra što mi je čudno, dok se sa macama ne slaže dobro“, priča nam Anja. Na času smo kombinovanog odjeljenja učiteljice Jasmine Bakrač u kojem zajedno ide devet učenika od prvog do petog razreda. Ove godine nemaju petog razreda, a tu je mali Ognjen koji je jedini prvačić.

Volim ići u školu, volim matematiku i crtanje. Na odmoru volim igrati žmirke“, priča ma Ognjen pohvalivši se kolažom ježića koji jede pečurku koji je radio i koji s drugim radovima krasi zid učionice.

U dvije klupe iza Ognjena smještena su oba učenika drugog razreda – Dajana i Luka. Dajana kaže kako voli pisati i crtati i raditi kontrolne radove.

Volim školu i imam sve petice!“, pohvalila nam se Dajana.

U trećem razredu s Anjom s početka priče su još Marijana i Marko. Marijana kaže da najviše voli likovno, a kad nije u školi osim učenja i zadaće voli gledati crtane filmove i slušati muziku. Marko dolazi iz obližnjeg Klenovca i kao i druga djeca iz udaljenijih mjesta dolazi školskim kombijem.

„Sad nam je kombi pokvaren pa dolazim pješice“, kaže nam Marko. Dodaje da kad nije u školi najviše voli da se penje na drveće i hvali nam se kako nikad nije pao.

U četvrti razred idu Mišo i Nemanja koji su osim što zajedno sjede u školi i najbolji drugari van škole.

Imamo mali teren na njivi i tu često igramo fudbal“, kaže nam Nemanja. Skoro sva djeca kažu da im je najdraža igra žmirka, a Andrea koja s Mišom i Nemanjom ide u četvrti razred kaže da osim žmirke često igraju i ‘čepe’. Pitamo je kako se to igra:

Fino, stanemo u krug, otpjevamo pjesmicu i čepamo se…“, govori nam, a na malom odmoru nam pokazuju kako ta igra izgleda. Staju u krug i ispruže nogu uz nogu, i onda je cilj da jedno drugom lagano stanu na nogu s gornje strane, a onaj na čiju nogu stanu ispada iz igre i tako sve dok na kraju ne ostane samo dvoje učesnika – pobjednik je onaj koji uspije stati onom drugom na nogu. Tokom igre je graja, a djeca su vješta i ne gaze se cijelom nogom već u svoj toj graji ipak uspijevaju to učiniti s nevjerovatnom pažnjom.

Učiteljica Jasmina svako jutro dolazi iz Bosanskog Petrovca i najviše vremena provodi s djecom, a nastavnice drugih predmeta dolaze zavisno od rasporeda. Škola radi po nacionalnoj grupi predmeta i kombinira nastavne planove FBiH i RS.

Djeci u ‘malom odjeljenju’ predajem sve predmete izuzev vjeronauke i stranog jezika za koji dolaze nastavnice, po planu iz RS-a predajem srpski jezik i moju okolinu dok su ostali predmeti po programu FBiH“, kaže nam učiteljica Jasmina. U ‘velikom odjeljenju’ uz jezik iz nacionalne grupe predmeta su još istorija i geografija.

Snalazimo se, sve ide bez problema i svi su zadovoljni što se tiče programa“, kaže učiteljica Jasmina. Nastava u PŠ Bravsko svaki dan je od devet ujutro do 13, ali s obzirom da je u vrijeme naše posjete bio pokvaren školski kombi, taj dan su izašli petnaestak minuta ranije kako bi djeca mogla kući s roditeljima i nekim od lokalnih autobusa.

Kombi je na popravku i rekli su nam da će ga brzo popraviti“, pojašnjava učiteljica Jasmina. Iako zbog prevoza djeca ne mogu ostajati u školi poslije nastave, ipak se trude da se bave i sekcijama zavisno od potreba, a trenutno se pripremaju za novogodišnju priredbu koja će se održati u centralnoj školi u Bosanskom Petrovcu i na kojoj učestvuju. Neka od djece idu i na folklor u Dom kulture u gradu.

U vrijeme naše posjete časove sa ‘velikim odjeljenjem’ imala je nastavnica matematike Dijana Balić. Na njenom času radi se ispravka kontrolnog rada od prošlog časa a na tablu sa zadacima izlazi po dvoje učenika iz svakog razreda koji pišu zadatke za ostale. U ovom odjeljenju je 16 učenika – dvoje iz šesto, četvero iz sedmog, sedmero iz osmog i troje iz devetog razreda.

Među učenicima devetog razreda je Miloš iz mjesta Janjila kojeg smo sreli na Sajmu učeničkog poduzetništva u Sarajevu gdje je sa timom škole predstavio kreativne ideje i proizvode ove škole. Sajam je organiziran u okviru projekta “Životne vještine za budućnost-učimo, radimo!” koji je dio opsežnog programa “Podrška trajnim rješenjima Revidirane strategije za provedbu Aneksa VII Dejtonskog mirovnog sporazuma”. Tim je za školu osvojio kompjuter, sat i printer koji će im biti od velike pomoći u radu uz laptop koji su dobili od Mjesne zajednice na korištenje.

U Sarajevu mi je bilo super! Najbitnije mi je bilo druženje sa djecom iz drugih škola i gradova, išli smo u grad, u veliki tržni centar i na Baščaršiju gdje sam ranije isto dolazio kad sam išao na Kid’s festival“, ispričao nam je Miloš. Kaže da voli životinje i da bi poslije osnovne škole volio upisati Poljoprivrednu školu u Banja Luci, smjer veterinarski tehničar. Svjetlana iz osmog razreda kaže da već razmišlja o srednjoj i da bi voljela da to bude frizerska škola u Banja Luci a Daliborka iz šestog voli sport i kaže da bi voljela trenirati odbojku…

Kako nam je kazala pomoćna radnica u školi Dijana Šobot koja svaki dan prva dođe u školu, pripremi učionice i naloži vatru koju tokom dana održavaju učiteljica i nastavnice, u školu koja sada broji ukupno 25 učenika nekada je išlo mnogo više djece, ali je kao i u malim mjestima u ostatku BiH djece sve manje.

Kažu da su prije imali dvije smjene koliko je bilo djece…“, kaže Dijana.

Bosanski Petrovac je jedna od deset općina/opština u BiH uključenih u projekat „Podrška trajnim rješenjima Revidirane strategije za provedbu Aneksa VII Dejtonskog mirovnog sporazuma“ koji finansira Evropska unija iz IPA fondova, uz sufinansiranje i koordinaciju UNHCR-a zajedno sa sedam projektnih partnera, uključujući i UNICEF. Projektne aktivnosti se provode u 10 prioritetnih lokacija u BiH: Brčko Distrikt, Bijeljina, Bosanski Petrovac, Derventa, Foča, Gradiška, Maglaj, Mostar, Prijedor i Živinice.

Projekat ima slogan “Moje mjesto pod suncem” i osnovni cilj komponente koju sprovodi UNICEF u saradnji sa partnerima je osigurati podršku za najranjiviju djecu i njihove porodice kroz različite aktivnosti. (zasvakodijete.ba)