Pojačan promet na graničnim prijelazima, na GP Izačić kolone u oba smjera
Foto: Tuzlanski.ba

Na graničnim prijelazima: Bosanska Gradiška, Bosanska Dubica, Gradina i Gabela Polje pojačana je frekvencija saobraćaja na izlazu iz Bosne i Hercegovine.

Na ostalim graničnim prelazima promet putničkih vozila je pojačan, ali su zadržavanja za sada do 30 minuta. Do kraja augusta, za putnički saobraćaj otvoren je granični prelaz Krstac (na putu Gacko-Nikšić), saopćeno je iz BIHAMK-a.

Zabranjen je saobraćaj za vozila preko 5 tona najveće dozvoljene mase na graničnom prelazu Karakaj (kod Zvornika). Teretna vozila preko 5 t preusmjeravaju se na granične prelaze Bratunac ili Rača, dok autobusi mogu koristiti GP Šepak.

Na putevima u Bosni i Hercegovini saobraća se uz umjeren promet vozila. U večernjim satima očekuje se intezivniji saobraćaj, posebno na prilazima većim gradskim centrima.

Apeluje se na vozače da voze maksimalno opezno, da drže odstojanje između vozila i da izbjegavaju rizična preticanja. Savjetuje se i ostalim učesnicima u saobraćaju da poštuju sve saobraćajne propise.

Zbog radova na sanaciji škarpi i nestabilnih kosina obustavljen je saobraćaj na magistralnom putu Jajce-Crna Rijeka. Vozila se preusmjeravaju na put preko Jezera i Mrkonjić Grada prema Crnoj Rijeci. Dodatno, zbog održavanja manifestacije „Sveti Ivo“, večeras do 22 sata i sutra 24.06. (od 06 do 16 sati) zabranjuje se saobraćaj teretnih vozila i na dijelu puta od Crne Rijeke prema Banja Luci. Također, danas i sutra zabranjen je prevoz eksplozivnih materija i vangabaritnog tereta na teritoriji Srednjobosanskog kantona.

Sanacioni radovi aktuelni su i na magistralnim putevima: Lašva-Kaonik, Lukavac-Šićki Brod, Livno-Kamensko, Kladanj-Vlasenica (Gojsalići), Jelah-Doboj (Karuše), Dobro Polje-Miljevina, Bijeljina-Rača, Čevljanovići-Nišići, Semizovac-Srednje, kao i na kružnom toku na ulazu u Bosansku Gradišku. Na mjestima izvođenja radova saobraća se usporeno.

Za večeras u 23 sata najavljen je polazak vangabaritnog tereta iz Zenice prema Tarčinu. Planirani dolazak na odredište je sutra ujuto u 5 sati. Pozivaju se vozači da poštuju upute ovlaštenih lica iz pratnje.