Oglasio se Sladić: Hoće li poslije kiše doći sunce?
Foto: Tuzlanski.ba

Najpoznatiji bh meteorolog Nedim Sladić objavio je detaljnu vremensku prognozu za naredne dane. Do kraja juna, prema njegovim procjenama, u nekim dijelovima naše zemlje temperatura zraka će se kretati i do visokih 40 stepeni.

No, prije toga morat ćemo se još malo strpiti sa nestabilnim vremenom.

''Preko naše zemlje se premješta dolina sa vlažnim zrakom koja donosi padavine, nerijetko i jače usljed dostupne toplotne energije. Narednih sati glavnina nestabilnog vremena skoncentrisana je na centralnu, istočnu i jugoistočnu Bosnu, te na sjeveroistok Hercegovine. Međutim, od sutra vrijeme se djelomično i privremeno stabilizuje, jačanjem utjecaja grebena s jugozapada'', napisao je Sladić na svom Facebook profilu.

''Oko 20.06.2024. uz pretežno sunčano vrijeme očekujemo izuzetno visoke temperature zraka koje će u većem dijelu zemlje preći 35, a lokalno na sjeveru i jugu Bosne i Hercegovine dosegnuti vrijednost od 40 °C. Iza 22.06. prema trenutnom operativnom prognoznom materijalu očekuje se premještanje poremećaja, izglednije preko V-b putanje (via centralna Europa i dalje na sjeveroistok), te bi rubno zakačila i sjever Bosne. Međutim, ECMWF clusteri i dalje imaju inerciju zadržavanja sistema sjevernije od nas pa ćemo ovaj period ispratiti na vrhuncu samih junskih vrućina'', dodao je.

Tako se čini da ovaj mjesec nećemo pamtiti samo po kiši i olujama, nego bismo mogli doživjeti i vrhunac junskih vrućina. (Tuzlanski.ba)