Nova pobjeda u tuzlanskoj Solani
Foto: Tuzlanski.ba

Nova radna pobjeda u tuzlanskoj Solani ozvaničena je današnjim otvaranjem trafostanice koja je izrasla na mjestu stare sagrađene davne 1968. godine.

solana tuzlaRadi se o modernom i sigurnom objektu u koji je Solana uložila 1,5 miliona KM. Poseban značaj projektu daje činjenica da je sagrađen i opremljen vlastitom pameću te da ne zaostaje za sličnim objektima u svijetu.

"Proces proizvodnje u Solani nijednom u toku izgradnje novog objekta nije bio doveden u pitanje jer se ugovori s kupcima koji se inače potpisuju prije izrade planova proizvodnje moraju poštovati", naveo je direktor Solane Izudin Kapetanović posebno ponosan na činjenicu da su lani izvezli 85 posto proizvedene soli.

Trafostanica dio je etape kojom se želi sagraditi nova fabrika soli i ostvariti proizvodni san od 300.000 t soli godišnje. Za sada se čeka i na dovršetak automatiziranog visokoregalnog skladišta , u februaru predstoji uvoz mašine iz Italije za pakovanje soli po 1 kg, a iduća godina mogla bi biti i u znaku otvaranja novog pogona za hemijsku pripremu vode. Nova fabrika zauzimala bi znatno manje prostora a višak bi bio ustupljen gradu ili prodat naveo je ovom prilikom direktor Solane Izudin Kapetanović i dodao da je vrijednost Solane oko 50 miliona KM.

Direktor Kapetanović je pozvao nadležne da više urade za domaći proizvod. U Solani je danas organiziran i redovan godišnji prijem za porodice poginulih radnika. Za njih sedam i ove godine Solana je osigurala po četiri tone uglja, jednu prosječnu plaću od 880 KM i bogat prehrambeni paket.

Tuzlanski.ba / Ekapija.ba