Na graničnim prelazima u BiH duge kolone vozila, promet protiče uz zadržavanja do 30 minuta
Foto: Tuzlanski.ba

Na graničnim prelazima Bosanska Gradiška i Doljani duge su kolone putničkih vozila na izlazu iz Bosne i Hercegovine.

U toku su radovi na izgradnji novog graničnog prelaza Osoje, zbog čega su duge kolone vozila koje od Posušja idu prema ovom graničnom prelazu, upozorili su u srijedu iz Bosanskohercegovačkog automoto kluba.

Stoga vozače savjetuju da koriste GP Gorica. Na ostalim graničnim prelazima promet putničkih vozila protiče uz zadržavanja do 30 minuta.

Zabranjen je saobraćaj za vozila preko 5 tona najveće dozvoljene mase na graničnom prelazu Karakaj, kod Zvornika. Teretna vozila preko 5 tona preusmjeravaju se na granične prelaze Bratunac ili Rača, dok autobusi mogu koristiti GP Šepak.

"Zbog izrazito toplog vremena molimo vozače da tokom vožnje budu maksimalno oprezni i da unose dovoljne količine vode u organizam. Ukoliko putujete na duže relacije, krećite u ranim jutarnjim ili kasnim poslijepodnevnim i večernjim satima i tokom putovanja pravite češće pauze. Molimo i ostale učesnike u saobraćaju, posebno motocikliste, da budu oprezni i da poštuju sve saobraćajne propise", naveli su iz BIHAMK-a.

Zbog radova na sanaciji škarpi i nestabilnih kosina obustavljen je saobraćaj na magistralnom putu Jajce - Crna Rijeka. Vozila se preusmjeravaju na put preko Jezera i Mrkonjić Grada prema Crnoj Rijeci.

Sanacioni radovi aktuelni su i na magistralnim putevima: Lašva - Kaonik, Lukavac - Šićki Brod, Bugojno - Gornji Vakuf/Uskoplje, Livno - Kamensko, Jablanica - Prozor, Kladanj - Vlasenica (Gojsalići), Jelah - Doboj (Karuše), Dobro Polje - Miljevina, Bijeljina - Rača, Čevljanovići - Nišići, kao i na kružnom toku na ulazu u Bosansku Gradišku. Na mjestima izvođenja radova saobraća se usporeno.