U Sarajevu je danas održana sjednica Predsjedništva SDA poslije koje se obratio predsjednik stranke Bakir Izetbegović.

Izetbegović o Deklaraciji sa svesrpskog sabora: Stvaranje preduslova za odvajanje RS od BiH
Foto: Screenshot | Poručio da se radi o nastavku velikosrpske politike

Izetbegović je obraćanje medijima iskoristio da bi skrenuo pažnju na, kako navodi, usvajanje Deklaracije sa Svesrpskog sabora koja za cilj ima destabilizaciju BiH.

“Ja ću se sada fokusirati na Deklaraciju usvojenu na Saboru, jer ne bih htio da druge teme razvodne napad na teritorijalni integritet BiH. Radi se o nastavku velikosrpske politike kojoj je cilj destabilizacija BiH i postupno pripajanje njenih dijelova Srbiji”, kazao je Izetbegović i dodao:

“Radi se o realizaciji planova iz Memoranduma SANU i stvaranje preduslova za odvajanje RS od BiH. Preambula je bazirana na neistinama, na pogrešnom tumačenju Dejtonskog mirovnog sporazuma. Neistinito se prezentira sama suština Dejtonskog sporazuma, na pogrešnom tretiranju entiteta RS, na pogrešnom tumačenju Rezolucije o UN-u u genocidu u Srebrenici..”

Izetbegović je kazao da se Srbiji pokušavaju dati prava koja ona nema prema Dejtonskom sporazumu.

“Zaključci Sabora zagovaraju uspostavljanje paradržavnih sistema u Srbiji i entitetu RS. Deklaracijom se pokušavaju Srbiji dati prava koja ona nema prema Dejtonskom sporazumu. Srbija ima obavezu poštivanja države BiH i da se nikada ne upusti u ponavljanje historijskih grešaka koje su dovele do patnje i epskih razaranja“.

Kazao je da se Srbija usvajanjem Deklaracije agresivno umiješala u unutrašnje stvari BiH.

“Svjedočimo ponovnom pokušaju i nametanju srpskih simobla, himne u entitetu RS kao da drugih u tom entitetu nema. Srbija se deklaracijom agresivno umiješala u unutarnje stvari BiH. Zauzimaju se stavovi oko entitetskih praznika, kao da ne postoje drugi narodi i građani u entitetu RS i kao da nemaju ista prava. Najavljuju se novi projekti na imovini u BiH, bez saglasnosti institucija BiH. Daje se za pravo RS da može aktivirati sve nadležnosti, te valja napomenuti da član Ustava Aneksa 4, predviđa da će se prenijeti sve potrebne nadležnosti za funkcionisanje BiH na državni nivo. To je obaveza”.

“Ponovo se osporavaju odluke Haškog tribunala, udara se na odluke Suda i generalne skupštine UN. Radi se na saradnji sigurnosnih sistema RS i Srbije kao da ne postoji BiH”, kazao je Izetbegović.

Za kraj je saopćio zaključke koje je SDA usvojila na današnjoj sjednici.

“Mi smo usvojili niz zaključaka; pozivamo PIC i države svjedoke Dejtona da hitno zaustave aktivnosti Srbije i entiteta RS. Time se podriva mir na Balkanu. Tražimo uvođenje sankcija za zvaničnike Srbije koji iniciraju te politike. Zatražili smo od OHR-a da pripremi set odluka kojima će spriječiti blokade koje slijede. Tražimo da se spriječe promjene naziva ulica u Srebrenici. Pozivamo na okupljanje sve bh. stranke radi otpora prema napadima na BiH. Koristit ćemo sve pravne mehanizme, apelacije, gdje god se procjeni da postoji osnov za to”.