Helez odgovorio na prozivke: Neko ko u najboljim godinama nije u stanju proći ni vojnu obuku, govori o odbrani države
Foto: Tuzlanski.ba

Zukan Helez, ministar odbrane BiH, danas je objavom na svom zvaničnom Facebook profilu odgovorio na prozivke svojih kolega političara iz manjeg bh. entiteta RS-a kao i predstavnika SDA stranke.

"Prvo je članica Predsjedništva BiH Željka Cvijanović u lažnom i nelegitimnom izvještaju u UN me napadala i prozivala, zatim predsjednik manjeg bh. entiteta Milorad Dodik pa moj zamjenik Aleksandar Goganović zatim predstavnici vlasti Srbije te na kraju i opozicija u Federaciji BiH, predstavnici SDA," započeo je Helez.

Helez je rekao da su svi spomenuti napadi rezultat različitih ciljeva, kako je naveo "Željki Cvijanović, Miloradu Dodiku i predstavnicima vlasti RS i Srbije smeta što Bosna i Hercegovina jača svakim danom u odbrambenom smislu. Naše Oružane snage su svaki dan opremljenije i sposobnije. Svaki dan smo bliže konačnom cilju, punopravnom članstvu u NATO savezu."

Osvrnuo se i na napade od strane opozicije u FBiH, tačnije aludirao je na javnu prepiruku između njega i Zahiragića.

"Napadi na mene od strane opozicije u Federaciji BiH, predstavnika SDA i raznih Zahiragića su motivisani mojim uspjesima u radu koji se ogledaju, među ostalim, i u razvoju namjenske industrije u BiH. Za vrlo kratko vrijeme smo pokazali da može drugačije, može bolje. To što oni nisu znali ili nisu radili preko 30 godina vlasti je njihov problem", kazao je.

Kako dodaje, problem SDA je što više ne upravljaju procesima, "nisu dio tala, javna preduzeća nisu više njihova kasica."

"Iskreno, stalni napadi i prozivanja predstavnika RS-a i Srbije, a sad i predstavnika SDA mi i prijaju, to je najbolji signal da dobro radim i tako me potiču da još više i snažnije radim. Moj posao je da štitim suverenitet i teritorijalni integritet BiH, a to što im se moje aktivnosti ne sviđaju to je njihov problem", kazao je.

Kako dodaje, na političkoj sceni u BiH je mnogo toga postavljeno naopako.

"Zato neko ko je bio u pelenama u ratu uzima sebi za pravo da govori o mom ratnom putu. Neko ko u svojim najboljim i najljepšim godinama nije u stanju proći ni vojnu obuku, govori o odbrani države. Prvog dana agresije na našu zemlju sam uzeo pušku, od prvog dana sam bio pripadnik Zelenih beretki, obavljao specijalne zadatke u Armiji RBiH koje nije baš svako mogao te sam na taj period izuzetno ponosan. Niti ja, niti bilo ko iz moje porodice se nije krio u podrumima i trezorima kad je bilo najteže. U odbrani naše domovine od agresije susjednih država moj brat rahmetli je dao svoj život kao pripadnik jedne od najelitnijih jedinica Armije RBiH".

Kako kaže, danas je njegova uloga drugačija, odnosno neuporedivo odgovornija.

"Pozicija ministra odbrane BiH i zamjenika predsjedavajuće Vijeća ministara BiH me stavila na prvu crtu borbe za našu domovinu BiH. Moja je obaveza da stvaram odbrambeni sistem koji će biti u stanju odgovoriti svakom ugrožavanju BiH. Predstavnicima SDA poručujem da nema ništa loše biti u opoziciji, pozivam ih da ne budu opozicija državi i njenim interesima. Također, neka se zapitaju na čijoj su strani, čije interese štite, kojim putem idu kada ovako jedinstveno i usklađeno sa predstavnicima vlasti RS i Srbije napadaju na prvog čovjeka odbrambenog sistema naše zemlje", kazao je.

Na kraju je poručio da Fadil Novalić nije žrtva nikakve montirane afere već vlastitog kriminala i korupcije.