Danas je održana vanredna sjednica Vlade Tuzlanskog kantona, a glavna tačka bio je rad Međunarodnog aerodroma Tuzla. 

Halilagić: Tvrdnje da je Vlada dovela tuzlanski aerodrom u ovo stanje su maliciozne
Foto: A. Bešić | Irfan Halilagić

Međunarodni aerodrom Tuzla je u fokusu posljednjih nekoliko mjeseci, a sve zbog značajnog pada broja putnika u odnosu na prethodnu godinu. 

Govorilo se i o mogućem gašenju ovog aerodroma, za šta je opozicija okrivila aktuelnu vlast. 

''Prije svega želim da jasno kažem da su netačne tvrdnje, koje su po meni malciozne i politikanske, da je vlada Tuzlanskog kantona dovela aerodrom u stanje kako jeste.  Svima je jasno da su ovo međunarna kretanja u avio saobraćaju kojima mi nismo mogli na adekvatan način, niti imamo resurse na adekvatan način da se odupremo'', kazao je Irfan Halilagić, premijer Tuzlanskog kantona dodavši da je kompanija sa kojom su imali  dugogodišnji aranžman ušla u finansijske poslovne probleme te da su odustali zbog nerealizacije projekata koji su godinama traženi i od menadžmenta i od tadašnjih vlada kantona.

Vezani članak Vlada TK danas raspravlja o Međunarodnom aerodromu u Tuzli

Kazao je i da su odlučni da ovaj period smanjenog broja letova i putnika iskoriste za završetak tih projekata kako bi poboljšali poziciju aerodroma. 

''Želim jasno da podcrtam da je Vlada Tuzlanskog kantona, možda kao nijedna do sada, zaista uložila velike napore da napravimo iskorak, ali nažalost, usljed ovih okolnosti, desilo se to da ipak moramo popravljati stvari i želim jasno reći da mi nećemo odustati od Međunarodnog aerodroma Tuzla, iako je ovo, vjerujte, u dobrom dijelu jedna bitka sa vjetrenjačama'', istaknuo je premijer Halilagić.

Kada su u pitanju projekti, premijer je kazao da su uvažili zahtjev Međunarodnog aerodroma Tuzla i danas donijeli odluku o promjeni namjene sredstava u iznosu 500 hiljada konvertibilnih maraka na projekte koje žele završiti ove godine. 

''To je prije svega kupovina zemljišta i šume u potrebnoj eksproprijaciji tog zemljišta, a radi realizacije tog projekta kat 1, dakle 272.000 konvertibilnih maraka. Zatim projekat izgradnje atriuma sa poslovnim prostorijama, parkingom i vanjskim uređenjem u iznosu od 113 hiljada konvertibilnih maraka'', kazao je. 

/ Anketa

Kako ocjenjujete rad Vlade TK kada je u pitanju Međunarodni aerodrom Tuzla?
Rezultati

Priprema se i nadogradnja izlaznog gate-a sa opremanjem izgrađenog prostora u iznosu od 54 hiljade konvertibilnih maraka. 

''Šta je kada su ova dva posljedna navedena projekta simptomatično? To zapravo da su se u fazi realizacije tih projekata pojavile određene greške projektanata koje su uslovile nakradnu izmjenu projekata gdje smo nakradno morali obezbijeti dodatna sredstva.  Naravno na sjednici vlade smo pitali da li postoji mogućnost povlačenja pitanja odgovornosti projektanata za takve evidentno nekomplektne i rekao bi loše projektne dokumentacije'', dodao je. 

Objasnio je i zašto su važni ovi projekti.

''Zato što su godinama unazad aviokompanije koje su imale kontakt sa našim aerodromom, pogotovo Wizz air  koji je bio strateški dugoročni partner, insistirao na realizaciji ovih projekta'', kaže. 

Osvrnuo se i na posljednju dogovorenu saradnju Međunarodnog aerodroma Tuzla sa kompanijom Pegasus. 

''Oko 40% putnika sa Međunarodnog aerodroma Sarajevo dolazi s ovih naših područja, kada je pitanju ta linija prema Istambulu, dakle ona bi u perspektivi trebala da bude i više nego popunjena i više nego značajna'', naveo je. 

Vezani članak Međunarodni aerodrom Tuzla uspostavlja saradnju sa Pegasusom: Od augusta letovi za Istanbul!

Hoće li biti novih letova za zemlje Zapadne Evrope?

Kada je u pitanju uvođenje novih linija, posebno onih koje svi željno iščekuju, a odnose se na zemlje Zapadne Evrope, premijer je rekao da se radi na pregovorima. 

''Nama je potpuno jasno da je fokus i da je naša ciljana grupacija, naša dijaspora, ona koja živi i radi u zemljama Zapadne Evrope, posebno dakle Njemačka, Austrija, Skandinavske države i brojni su kontaktu od strane menažmenta uspostavljeni i pokušavamo svesti razgovore sa nekoliko od tih rekao bih evropskih kompanija ili kompanija koji dakle te linije mogu realizirati da finaliziramo neke dogovore'', ističe.

''Ne želimo da ishitreno kažemo, evo, biće za mjesec dana, a onda da putnici nemaju dovoljno vremena da kupuju karte. Ja sam stao iza stava da mi nećemo ni ova sredstva koja imamo rezervisana za subvencije, 2,5 miliona konvertibilnih maraka, da ih nećemo realizirati dok vlada ne dobije jasne garancije da će ona biti adekvatno utrošena, odnosno da ćemo imati efekata'', zaključio je premijer Halilagić. 

Hoće li aktuelna vlast dati odgovore opoziciji?

Opozicija je ranije tražila da se sazove tematska sjednica Skupštine Tuzlanskog kantona na kojoj će se razmatrati stanje Međunarodnog aerodroma, ali i na kojoj će se dati odgovori na pitanja šta je sa 2.5 miliona maraka koji su bili namijenjeni za Lumiwings, no ta sjednica još nije održana. 

''Ipak smo uzeli sebi vremena i ta informacija zajedno sa izvještajem o subvenciji sa kompanijom Lumiwings će biti na jednoj od narednih sjednica vlade Tuzlanskog kantona i ona će biti proslijeđena u Skupštinu Tuzlanskog kantona. Mislim da nam je u ovom momentu i stav i pravac kojeg odrede poslanici Skupštine Tuzlanskog kantona veoma bitan, ali nismo željeli bez određenih prijedloga i mjera ići pred Skupštinu, nismo željeli ići praznih ruku'', navodi premijer. 

Na današnjoj sjedici Vlada je prihvatila tekst Zajedničkog plana implementacije - Razvoj zračnog prometa u Bosni i Hercegovini. To je dokument kojeg treba biti zaključen između USAID-ovog programa Razvoja održivog turizma u Bosni i Hercegovini, Međunarodnog aerodroma Tuzla i Ministarstva trgovine, turizma i saobraćaja Tuzlanskog kantona, a koji će biti osnova za realizaciju jednog dijela aktivnosti navedenih u mjerama za prevazilaženje trenutnog stanja na Međunarodnom aerodromu Tuzla.