Nabavka linearnog akceleratora u UKC-u Tuzla odavno je postala tema u koju su uprte sve oči javnosti, ali i istražnih organa. 

Halilagić o linearnom akceleratoru: Mnogo je onih koji su od ovoga napravili političku propagandu
Foto: Arhiva | Irfan Halilagić

Zašto je tender padao nekoliko puta, šta je kočilo nabavku, pogoduje li se kome od ponuđača i ko je odgovoran za agoniju onkoloških pacijenata, samo su neka od pitanja na koja javnost traži odgovore. 

Posljednje koje se odnosi na odgovornost je i jedno od najvažnijih, a upravo o tome se danas oglasio i premijer Tuzlanskog kantona Irfan Halilagić.

U statusu kojeg je objavio na društvenoj mreži Facebook, Halilagić je ispričao hronologiju procesa nabavke, od 2022. do danas. 

O ozbiljnosti ovoga problema, članovi Vlade su prvi put informisani u septembru 2022. godine, navodi na početku te nastavlja:

''Već do kraja iste godine smo osigurali i transferirali sredstva u približnom iznosu od 18,5 miliona KM, od čega je 10 miliona KM bilo za nabavku i promjenu zastarjele opreme i aparata, a namjena preostalog iznosa je upravo za nabavku aparata za zračenje. Sa ovim činom osiguranja i transfera sredstava, sva formalna uloga i nadležnost Vlade, pogotovu u daljnjoj proceduri javne nabavke, prestaje i ne postoji'', navodi premijer.

Dodao je da je ovaj transfer sredstava budžeta TK od strane Vlade i Skupštine TK prema JU UKC Tuzla  prva najveća investicija ili pomoć ovoj važnoj zdravstvenoj ustanovi još nakon davne 2009. godine, kada je osigurano oko 25 miliona KM za izgradnju Plave bolnice UKC-a Tuzla.


''Upravo zbog toga smo, znajući da smo nakon skoro 15 godina osigurali značajna sredstva za unapređenje rada i stanja na UKC-u Tuzla osjećali veliku političku i moralnu satisfakciju. Nažalost stvari dalje nisu išle u svima nama željenom pravcu. Ono što je uslijedilo ili trebalo uslijediti jeste procedura nabavke od strane same JU UKC Tuzla. O tome šta se dešavalo, tenderske dokumentacije, žalbi, obaranju tendera, njihovom ponavljanju, javnost je dobro upoznata'', ističe.

Sve navedeno je, podsjetio je, postalo predmetom istražnih radnji nadležnih organa, a rezultati istrage se čekaju.

''Uvidjevši da stvari ne idu u dobrom pravcu, da se nabavka zakomplikovala i da pri tome onkološki pacijenti ispaštaju, u više smo navrata i mi iz Vlade, ali i poslanici iz Skupštine nastojali pronaći druge načine nabavljanja aparata.

O ovom smo problemu razgovarali na sastancima sa brojnim predstavnicima uticajnih međunarodnih organizacija, ali i stranih ambasada sa kojima smo imali kontakte i razgovore. Radili smo to i na sastancima koje smo sami inicirali na temu hitnosti nabavke aparata koji život znače, ali i na sastancima drugog tipa ili teme se nismo libili zatražiti pomoć'', prisjeća se Halilagić.

Podsjetio je na kanton Sarajevo gdje je uz pomoć i modele međunarodnih organizacija nabavljena velika količina medicinske opreme i aparata, mimo Zakona o javnim nabavkama, vrijednosti desetina miliona KM.

''Smatrali smo da se u ovim objektivno teškim okolnostima za onkološke pacijenta sa područja TK, može slično i hitno po istom ili sličnom modelu izvršiti nabavka prijeko potrebnog aparata. Nažalost na razumijevanje i pomoć nismo naišli. Bili smo blizu kada smo putem najviših vjerskih autoriteta, a preko kontakta koje je uspostavio Ministar unutrašnjih poslova u Vladi TK, došli do ambasadora jedne prijateljske i rekli bismo, finansijski potentne države.
Nakon sastanka i prezentiranja problema ambasadoru, dobili smo prilično čvrsto uvjerenje da će se uraditi sve da se aparat za zračenje u vidu donacije obezbjedi za JU UKC Tuzla'', objašnjava.

U jednom momentu je izgledalo da stvari idu u dobrom pravcu, te je stigla i vijest da će, kako kaže premijer, do dženaze u Srebrenici (11. jula 2023.godine), aparat kupiti i donirati, ali je iz nepoznatih razloga sve palo u vodu.

''U želji da nađemo promptno rješenje ovoga prije svega zdravstvenog, a onda i političkog problema koje je takve konotacije poprimio, prošle smo godine također razgovarali sa nekolicinom najistaknutijih i najjačih privrednika sa područja Tuzlanskog kantona. Predlagali smo im da organiziramo “donatorsku veče” ili neki drugi model prikupljanja sredstava kako bi oni udruženi, lišeni procedura javnih nabavki, zajednički kupili i donirali aparat. Čak smo bili spremni kroz neki program Vlade za privredu, u skladu sa zakonom, približno isti ili sličan iznos, “vratiti” prema privrednicima'', dodaje.

Osim početne zainteresiranosti za temu, konkretnih odgovora i dogovora nije bilo.

''U međuvremenu, promjenom menadžmenta JU UKC Tuzla i dolaskom na poziciju direktora prof.dr. Šekiba Umihanića, a nakon obaranja još jednog tendera za nabavku, formirana je nova Komisija za nabavku od 11 članova, proširena vladinim službenicima koji su godinama u organima uprave radili na javnim nabavkama, a angažovan je i ekspert iz ove oblast kao vanjski saradnik. Nakon provedene posljednje tenderske procedure, izvjesno je da će ovaj postupak nabavke biti pozitivno završen i da će, ugovor o nabavci biti vrlo brzo potpisan'', kaže Halilagić.

Podsjeća i da je garancija za postojeće aparate za zračenje davno istekla, 2017. godine.

''Oni najodgovorniji koji su obavljali ključne pozicije u to vrijeme nisu imali sluha za ovaj problem, a bili su upozoravano na negativne ishode. O tome na uvidu imamo nekoliko internih dokumenata pismene korespodencije unutar JU UKC Tuzla i prema Vladi TK, a koje iz objektivnih razloga ne želimo iznositi.
Suština je da se nakon isteka garancije za aparate, potpunog prestanka rada jednog i učestalog kvarenja i popravljanja drugog, trebalo i moralo mnogo ranije pristupiti nabavci novih aparata. Sredstava nije nedostajalo. Nažalost nadležni nisu reagovali'', riječi su premijera.

Vlada nikako nije bila indolentna, bezdušna i nezainteresirana za ova problem, na način kako su to željeli i žele predstaviti neki pojedinci i politički akteri, tvrdi premijer. Urađeno je, kaže,  sve što je bilo u njihovoj moći, domenu nadležnosti i odgovornosti.

''Duga je lista onih koji su od svega ovoga napravili političku propagandu i platformu za napad na Vladu i Skupštinu, sa mogućim ciljem njihova rušenja. Nisu to radili iz moralnih, nego isključivo iz političkih razloga.

I danas pojedini prave spiskove po mjesnim zajednicama i organizuju prevoz za proteste koji su najavljeni glede ovog slučaja. Neka im je (političarima) na sramotu za brutalnu politizaciju ove teme i pokušaju ubiranja političkih poena.
Sretni smo da je ovaj postupak, izvjesno je, napokon završen'', dodaje. 

Na kraju kaže da će nastaviti raditi na tome da na JU UKC Tuzla popravi stanje u odnosu na ono što smo zatečeno.

''Ukoliko to struka potvrdi i zatraži, Vlada je spremna da obezbijedi sredstva za još jedan linearni akcelerator kako se ovakva ili slična agonija ne bi nikome i nikada ponovila'', zaključuje. 

Podsjećamo, sutra će u Tuzli biti održani i protesti građana zbog mukotrpnog i iscrpljujućeg procesa nabavke akceleratora u kojem su najviše ispaštali onkološki pacijenti.