Foto: Tuzlanski.ba

Nakon nekoliko godina pritisaka i zahtjeva u američkom Kongresu objavljen je izvještaj o najsurovijim tehnikama mučenja koje primjenjuje američka CIA.

S druge strane, britanski Independent objavio je i popis 54 zemlje u kojima se to događalo ili koje su u tome surađivale s CIA-om, a na njemu je i BiH, prenosi N1.

Radi se o dugo iščekivanom izvještaju o protuterorističkim mjerama koje je provodila CIA nad pripadnicima terorističkih organizacija u mandatuGeorga W. Busha.

CIA-MUCENJE1Na šest hiljada stranica detaljno se opisuju metode mučenja zatvorenika kakvih se ne bi posramile neke od najtotalitarnijih zemalja svijeta. Mučenja su se, prema britanskom Independentu, odvijala i u Hrvatskoj te BiH.

Izvještaj američkog Senata otkriva i da mučenje terorista nije dalo željene rezultate i bilo je gore nego što je bilo prikazivano.

Uskraćivanje sna, simulacije utapljanja, zatvaranje u skučene prostore, ponižavanje i prijetnje seksualnim zlostavljanjem samo su neke od brutalnih metoda ispitivanja koje su koristili američki obavještajci nad osumnjičenicima za terorizam.

independent_hrvatskaPosebne tehnike ispitivanja bile su dio programa kojeg je nakon 11. septembra 2001. odobrio George W. Bush. Koristile su se sve do kraja njegova mandatan na tajnim lokacijama u Evropi i Aziji. Britanski Independent tvrdi da su se mučenja odvijala u 54 zemlje, uključujući i Hrvatsku i BiH.

Bush je obustavio većinu programa prije napuštanja Bijele kuće, a njegov je nasljednik Barack Obama ukinuo program zabranivši mučenja zatvorenika. Pet godina kasnije, otišao je korak dalje.

"Predsjednik smatra da je važno objaviti izvještaj kako bi ljudi diljem svijeta i u Sjedninjenim Američkim Državama mogli znati što se tačno zbivalo. Naravno, ne možemo objaviti sve jer je riječ o klasificiranom dokumentu, ali mi smo skinuli oznake tajnosti gdje god smo to mogli. Želimo biti transparentni i jasni kada je riječ o američkim vrijedostima. Vjerujemo da se ovakvo što više neće ponavljati", rekao je glasnogovornik Bijele kuće Josh Earnest.

Bijela kuća upozorila je da objava izvještaja može povećati rizik od napada i odmazda, stoga su Sjedinjene Američke Države pojačale sigurnosne mjere u ambasadama i drugim objektima od američkog interesa diljem svijeta.

(Tuzlanski.ba/N1)