ukus
Zašto paradajz više nema ukus kao ranije, istraživanje otkrilo razloge
Većini paradajza koji se mogu kupiti nedostaje rijedak oblik gena koji im daje ukus Ljubitelji paradajza sigurno su primijetili da ova namirnica nema ukus kao ranije. Štaviše, nema bilo kakav utisak, pa dok je jedete, po navici se prisjećat...
"Nije poenta u ukusu": Zašto vam Coca-Cola nikada neće otkriti recept?
Nedavno su plasirali tri nova pića, ali nisu željeli da otkriju njihov ukus Za proizvođače Coca-cole, misterija je poenta. Tako vam neće otkriti recept za svoje najprodavanije piće na planeti, ali će se potruditi da vas "ubijedi" da isto mo...
Jednostavni savjeti kako da vam smrznuta pizza ispadne mnogo ukusnija
Većina ljudi voli pizzu, ali se i takvim ljudima prevrće u stomaku kada pomisle na smrznutu verziju ovog italijanskog specijaliteta. Ovaj kupovni obrok jednostavno nije toliko dobar. S druge strane, treba imati u vidu, da smrznute pizze nis...
Za samo 5 minuta: Trik kojim se služe Italijani kako bi jela imala više okusa
Gremolata je italijanski klasik koji se radi od tek nekoliko sastojaka i dodaje brojnim jelima kako bi istaknuo mediteranske okuse i arome. Osnovni recept uključuje sitno sjeckani češnjak i peršun te naribanu limunovu koricu, a kuhari potom...
Pijete gorku kafu: Evo šta to govori o vama
Naučnici sa Univerziteta u Inzbruku su sproveli istraživanje u kojem su istraživali da li vrsta kafe koju osoba pije ima veze sa crtama njene ličnosti. Oko 1.000 muškaraca i žena učestvovalo je u dva istraživanja koje su sproveli psiholozi...
Savršena tri koktela za jesenje uživanje
Prelaskom iz ljetnje u jesenju sezonu, i naš ukus i potrebe organizma se mijenjaju, pa umjesto hladnih, osvježavajućih napitaka, mnogo više uživamo u toplim, začinjenim i kremastim notama sezonskog voća i očaravajućim kombinacijama ukusa ko...
Većina griješi: Čuveni kuhar podijelio trik za perfektnu tjesteninu
Jedan od najpoznatijih kuhara u svijetu, Gordon Ramsay, podijelio je svoje osnovne trikove za kuhanje, uključujući i trik za perfektno pripremanje tjestenine. Iako većina ljudi tjesteninu proba u intervalima kako bi vidjeli je li dovoljno k...
Zbog čega Covid pacijenti ne osjećaju miris: Šta je anosmija?
Jedan od karakterističnih simptoma COVID-19 je anosmija, odnosno gubitak mirisa. Obično je ovaj fenomen povezan s nazalnom kongestijom (nosno zagušenje), ali pacijenti s koronavirusnom infekcijom mogu da dišu kroz nos a ipak ne osjete miris...
Trik iz dobrih restorana zbog kojeg hrana ima bolji okus
Rijetka su slana kuhana jela koja imaju bolji okus kad su hladna. Upravo zato, većinu hrane dobri restorani poslužuju na toplim tanjirima. Razlog za to vrlo je jednostavan: topli tanjiri, duže održavaju toplinu vaše hrane, pa ona zbog toga...
Požar u Tešnju: Gori objekat u poslovnoj zoni Bukva
Danas je u poslovnoj zoni Bukva kod Tešnja izbio požar u poslovnom objektu PC Ukus. Prema informacijama iz Operativnog centra MUP-a ZDK, požar je prijavljen oko 12 sati a na terenu se trenutno nalazi više vatrogasnih ekipa. Kako je za ZOS...
Zažto više volimo toplu hranu i zašto je topla hrana drugačijeg ukusa nego hladna?
Za neke od nas, hrana je jedna od naših omiljenih stvari i predstavlja nam svakodnevno zadovoljstvo, piše Aura.ba. Šta je bolje, topla ili hladna hrana? Kako je to topla hrana drugačijeg ukusa nego hladna? Mnogo ljudi često kažu da ne mogu...
Ljudi koji uživaju u gorkoj kafi češće imaju crne misli
Ljudi koji uživaju u gorkoj kafi češće imaju crne misli, prenose mediji. To nužno ne znači da ti ljudi imaju sklonosti psihopata, ali dijele jednu veliku ljubav s brojnim muškarcima i ženama koji su pokazali sklonost prema "svakodnevnom sad...
Znate li zašto je kafa u avionu lošeg ukusa?
Kafa je savršen način da se razbudimo tokom leta i lakše prebrodimo vremensku razliku, ali postoji jedan problem - kafa u avionu je jako lošeg ukusa. Zašto? Postoji nekoliko razloga zbog kojih kafa nije dobrog ukusa na nekoliko hiljada meta...
Njegov omiljeni ukus otkriva kakav je ljubavni partner
Život pored muškarca može biti sladak čak iako on ne voli slatkiše pokazalo je novije istraživanje. 1. Obožava kiselo Kisela i jaka hrana su šok za organizam – tako da je on osoba koja uživa u svemu neobičnom i ima jedinstvene senzacije. On...
Drugačiji ukus? Evo zašto je bolje piti Coca-Colu iz staklene flaše
Biohemičari su napokon objasnili zašto je bolje da se Coca-Cola pije iz staklene flaše i zašto je njen ukus zbog toga bolji. Recept za ovo svjetski poznato piće je potpuno isti, bez obzira da li se radi o plastičnoj ili staklenoj ambalaži u...
Da li je dobro popiti kafu koja je stajala nekoliko sati?
Ako ste zaboravili da ste pripremili kafu, pa tek kasnije u toku dana posegnete za po kojim gutljajem iste, prestanite. To može da naruši vaše zdravlje. 1. Šta ako je reč o kafi s mlijekom? Ako je dobro zatvoreno i stavljeno u frižider, mli...
Masno identifikovano kao "šesti ukus" ljudskog jezika
Naučnici su generacijama bili uvjereni da ljudski jezik može da prepozna samo četiri osnovna ukusa: slatko, kiselo, slano i gorko, a onda je otkriven peti ukus, umami (na japanskom “mesnat, ukusan”). Umami ukus potiče od aminokiseline gluta...
Kako muzika utiče na apetit - nevjerovatno, ali istinito
Recepti se danas ne mogu zamisliti bez soli i bibera, ali da li ste znali da i muzikom možete „začiniti” jelo? Istraživanje vodećeg stručnjaka u oblasti eksperimentalne psihologije, profesora Charles Spencea sa Univerziteta u Oxfordu, pokaz...
Buka u avionu mijenja ukus hrane
Istraživači američkog Univerziteta Cornell su primijetili da buka tokom vožnje avionom može da utiče na percepciju hrane koju jedemo. Istraživanje je doprinijelo razumijevanju takozvane multisenzorne percepcije i pokazalo je da i zvučni pod...