ljuska
Stavljate li jaja u vodu odmah ili kad voda prokuha? Razlika u kuhanju je zapravo ogromna
Mary Frances Kennedy Fisher američka je kulinarska stručnjakinja koja je preminula 1992. godine, ali njezine knjige i danas izazivaju velik interes. Tako su izdavači nedavno pripremili reizdanje njezine knjige How To Cook A Wolf iz 1942. go...
Prije kuhanja jaja ne biste trebali prati
Prije kuhanja jaja nikako ne biste smjeli prati - ni ona domaća na kojima može biti blata ili perja, ali ni industrijska. Nutricionisti upozoravanju da pranje jaja djelovati na širenje bakterija. "Ako opereš jaje prije nego što ga skuhaš, v...
Nesvakidašnji zanat: Od krhke ljuske jajeta pravi jedinstvena umjetnička djela (FOTO)
Zanatlija Hamit Hayran je prije tri decenije teško stradao od udara struje dok je radio kao stolar, a pozitivnim duhom i talentom za umjetnost odupro se teškom životnom iskušenju i postao prepoznatljiv umjetnik koji krhke ljuske jajeta pret...
Da li je ovo odgovor na pitanje "Šta je starije: Koka ili jaje? (VIDEO)
Grupi učenika iz Chibe u Japanu pošlo je za rukom da uzgoji pile van ljuske jajeta. Naučni eksperiment trajao je 21 dan, a učenici su cijeli proces zabilježili na video-snimku koji su kasnije objavili. Učenici su razbili jaje u sterilnu pos...
Ljuska crvenog luka mogla bi zamjeniti umjetne boje u tekstilnoj industriji
Istraživanje provedeno u Turskoj pokazalo je da bi se ljuska crvenog luka, koja u sebi sadrži 125 tonova boje, mogla koristiti u tekstilnoj industriji. Naučnici iz Centra za istraživanje prirodnih boja, pri Prirodno-matematičkog fakultetu U...