Tuka u Madridu istrčao najbolji ovosezonski rezultat: Emotivnom porukom se oglasio na Facebooku
Foto: Tuzlanski.ba

Najbolji bosanskohercegovački atletičar Amel Tuka postigao je najbolje ovosezonsko vrijeme na sinoć održanoj B trci na 800 metara Svjetske atletske kontinentalne srebrne turneje u španskom Madridu.

Tuka je ovu dionicu istrčao u vremenu 1:45.91 te u konkurenciji sedam takmičara bio peti u svojoj trci, u kojoj su sva trojica prvoplasiranih: Mariano Garcia Garcia (Španija) 1:45.26, Alex Botterill (Velika Britanija) 1:45.27 i Saul Ordonez Gavela (Španija) 1:45.39 te i šestoplasirani Španac Ronaldo Olivo Mercedes (1:46.36), također, ostvarili najbolje ovosezonske rezultate.

''Madrid je uvijek bio poseban za mene. Tako i ovaj put! Konačno najbolji rezultat ove sezone 1:45.91! Pravi rezultati tek dolaze! Imam mnogo toga da podijelim sa vama kroz sve što sam prolazio, ali o tome ćemo sljedeći put. Sada fokus, gledamo uvijek samo naprijed. Budimo bolji već sutra nego što smo danas. Hvala za bezuslovnu podršku koju mi pružate! Odužit ću se što boljim rezultatima - napisao je Tuka na društvenoj mreži Facebook.

Tuka je prošle godine na ovom mitingu trčao  1:47.83, dok je 2015. i 2016. godine trijumfovao u španskoj prijestolnici. Tuka nije nastupio na ovogodišnjem Evropskom prvenstvu u Rimu, koje je održano od 7.-12. juna i na kojem su od bh. takmičara nastupili Mesud Pezer u bacanju kugle te Abedin Mujezinović u trci na 800 metara.

Tuka je prethodni ovosezonski rekord ostvario prošlog mjeseca na mitingu u italijanskom Astiju, kada je trčao 1:46.64.

Tukin lični i bh. rekord na 800 metara iznosi sjajnih 1:42.51, s kojim je 2015.godine pobijedio na trci Dijamantne lige u Monacu. Te je godine osvojio i bronazanu medalju na Svjetskom prvenstvu na otvorenom u Pekingu (Kina), a 2019. godine i srebro na Svjetskom prvenstvu u Dohi, što je najveći uspjeh bh. atletike.