Večeras se igra prvi polufinalni susret Evropskog prvenstva 2024 između Španije i Francuske.

Večeras prvi polufinalni suret na Euru: Duel Crvene furije i Tricolora
Foto: UEFA

Reprezentacije Španije i Francuske svoj polufinalni meč igraju u Minhenu na Allianz Areni.

Španija je u grupama zauzela prvo mjesto nakon što su savladali Hrvatsku sa 3:0, Italiju sa 1:0, te Albaniju sa 1:0. U 1/8 finala su bili bolji od Gruzije sa 4:1, a u 1/4 finalu su eliminisali Njemačku nakon produžetaka sa 2:1.

Španci na posljednjih deset utakmica osam pobjeda, jedan remi i jedan poraz. U nizu su od sedam uzastopnih pobjeda. Na Euro 2024 postigli su 11 golova, a primili dva. U prosjeku na utakmicama Španije pada 2.6 golova. Španija je do sada na Euru zaradila 13 žutih i 1 crveni karton.

Imali su prosjek od 57.2% posjeda nad loptom, a ukupno 2746 dodavanja, odnosno 549 po meču. Najviše se izdvaja Rodri sa 349 pasova, 87.25 u prosjeku po meču.

Francuska je u grupi završila na drugom mjestu. Pobijedili su Austriju sa 1:0, remizirali su sa Nizozemskom 0:0 i sa Poljskom 1:1. Belgiju su savladali sa 1:0 u 1/8 finala, a u 1/4 finalu su nakon penala izbacili Portugal. Nakon 120 minuta bilo je 0:0. Francuska još nije postigla gol iz igre. Austrijanci i Belgijanci su postigli autogolove, dok je protiv Poljske Mbappe pogodio sa penala.

Na posljednjih deset utakmica Francuska ima pet pobjeda, četiri remija i jedan poraz. Na prvenstvu su dobili sedam žutih kartona.

Mbappe je nakon Ronalda imao najviše pokušaja prema golu protivnika. Ukupno je šutirao 20 puta, dakle pet puta u prosjeku po meču. U posljednjih deset godina ova dva rivala sastala su se tri puta. Francuzi su slavili dva puta, a jedan trijumf imaju Španci.