Disciplinska komisija Evropske nogometne asocijacije (UEFA) kaznila je sedam saveza, među kojima su Nogometni savez Hrvatske, Srbije, Slovenije i Albanije. 

UEFA kaznila Srbiju, Hrvatsku, Sloveniju i Albaniju zbog navijačkog rasizma i diskriminacije
Foto: Ilustracija

Hrvatska je kažnjena sa 50 hiljada eura i zabranom dolaska navijača na prvu gostujuću utakmicu zbog rasističkog ponašanja navijača na utakmicama protiv Španije, Albanije i Italije. 

Hrvatskom nogometnom savezu je zabranjena i prodaja ulaznica svojim navijačima za sljedeću gostujuću utakmicu u UEFA-inim takmičenjima.

Srbija je kažnjena sa 30 hiljada eura i zabranom dolaska navijača na prvu gostujuću utakmicu zbog rasističkog ponašanja navijača na utakmicama protiv Engleske, Slovenije i Danske.

UEFA je dan nakon utakmice pokrenula postupak protiv Srbije po dvije tačke, bacanje predmeta u teren i transparenata koji nisu prigodni za sportski događaj, a poruke sa tribina i zastave "velike Srbije" kažnjene su sa 10 hiljada eura.

Slovenija i Albanija kažnjene su 30 hiljada eura i uslovnim zabranama dolazaka navijača na prvu gostujuću utakmicu zbog rasističkog ponašanja navijača.

Također su kažnjene Mađarska sa 30 hiljada eura i Rumunija sa 40 hiljada eura te zabranom dolaska navijača na utakmice.

I Austrija je kažnjena sa 20 hiljada eura i uslovnom zabranom dolaska navijača na prvu gostujuću utakmicu zbog rasističkog ponašanja navijača na utakmici protiv Poljske.