Foto: Tuzlanski.ba

Ovaj 16-godišnji krilni napadač impresionirao je ljubitelje nogometa svojim umijećem u prvoj ekipi katalonskog velikana.

Lamine Yamal, 16-godišnje čudo od djeteta iz Barcelone, briljira za Španiju na Euru. Nakon što je bio jedan od najzaslužnijih za pobjedu nad Hrvatskom (3:0), u istom tonu nastavio je protiv Italije. Španija je i nju pobijedila (1:0), a Lamine je bio jedan od najboljih. Impresivno je prolazio Italijane trkom, driblingom kao da pleše oko njih.

Profesorica sociologije Smiljana Vovna osvrnula se na igre talentovanog Španca kroz prizmu svoje struke:

"Španac Jamal ima samo 16 godina i igra na evropskom prvenstvu. Školu pohađa online. Znam neke kolege koji bi kod nas rekli: 'On će meni biti neocijenjen jer nema popunjen fond sati' Na sreću većina ima razumjevanja za sportiste. Aferim španskim kolegama ali i veliko bravo malom /velikom Jamalu", napisala je Vovna, koja je tokom svog radnog vijeka školovala na desetine mladih sportista od koji su mnogi i danas zahvalni na razumijevanju zbog većeg broja izostanaka.

O koliko velikom talentu se radi govore i brojke, ali ne one u školskom dnevniku već one na Transfermarktu gdje mu je trenutna cijena 90 miliona eura, a informacije ne tako davne govorile su da je PSG za ovog mladića spreman platiti čak 200 miliona eura, kao zamjenu za Mbappea.