Foto: Tuzlanski.ba

Bio je jedan od najboljih fudbalera koji su hodali Zemljom, ali je sjajnu karijeru upropastila droga.

Diego Armando Maradona jedan je od najboljih igrača koje je svijet ikada vidio, ali i jedan od onih čija je karijera obilježena mnogobrojnim skandalima i konzumiranjem droge.

"Skoro 12 godina ne uzimam drogu, jer ne bih se budio kao što se budim danas. Izabrao sam čist put i život za moju djecu, čak i za budućnost", napisao je Maradona na Facebooku. prošle godine.

Maradona je drogu počeo da uzima sredinom osamdesetih godina prošlog vijeka. Bio je pozitivan na efedrin za vrijeme Svjetskog prvenstva u SAD 1994. i pao je na doping testu dok je igrao u Italiji. Na kraju karijere u Argentini bio je nekoliko puta pozitivan na kokain.

Za reprezentaciju Argentine odigrao je 91 utakmicu, postigao 34 gola i bio član nacionalnog tima Gauchosa, koji je 1986. godine osvojio titulu prvaka svijeta. Tokom karijere igrao je za Boekipe Boca Juniors, Barcelonu, Napoli, Sevillu i Newell's Old Boys.

Godine 1995. nakon dve neuspješne trenerske avanture (Racing klub i Deportivo Espanyol) vratio se u BoCa Juniors kao igrač, uz najavu da se riješio kokaina.

No, već sljedeće godine sam je potražio pomoć u jednoj švicarskoj klinici. Utakmicu s kokainom još nije dobio. Nakon tretmana 1997. godine ponovo je u dresu Boca Juniorsa, ali u prvoj utakmici sezone (protiv Argentinos Juniorsa) još jednom je pozivitan na doping kontroli.

Na svoj 37-i rođendan, 30. oktobra 1997., telefonom se javio TV stanici America Z. U suzama je izjavio:

"Fudbaler u meni stigao je do kraja staze. Sutra će biti najteži, najgori i najtužniji dan u mom životu“.