Četiri situacije kada ne biste trebali piti kafu

Kafa bi mogla biti jedini porok koji je zapravo dobar za naše zdravlje – veliki broj istraživanja povezuje kafu sa smanjenim rizikom od demencije, ubrzanjem metabolizma i smanjenim rizikom od dobijanja raka. Naravno, tu je…

Predrasude o jajima: Konzumacija bez ograničenja

Eksperimentalna studija Univerziteta u Sidneju dokazala je da konzumacija 12 jaja sedmično ne povećava šansu za kardiovaskularna oboljenja kod ljudi koji imaju predispoziciju da dobiju dijabetes ili kod onih koji već imaju dijabetes tipa 2.…

Pivo je dobro za organizam kada ga pijete na ovaj način

Umjerena konzumacija piva i drugih alkoholnih pića može imati pozitivan učinak na zdravlje pojedinca. No znate li što označava riječ umjerena konzumacija? Pivo je alkoholno piće koje se dobiva djelomičnim vrenjem vodenog ekstrakta ječmenog ili pšeničnog slada.…

Kofein prije teretane, da ili ne

Konzumacija kafe za mnoge je neophodan dnevni ritual. Ali, hoće li vam kafa pomoći u efikasnosti pri vježbanju? Ovaj pravi antioksidans krije tajnu koja će vam pomoći pri gubitku kilograma i postizanju željenih rezultata. Mnoge…

Zašto je dobro jesti mandarine

Mandarina je kiselo-slatki citrus iz jugoistočne Azije koji se na našim područjima uzgaja tek od 19. stoljeća. Unatoč tome, teško je zamisliti jesen i zimu bez tog slasnog voća. Otkrijte zašto biste trebali češće jesti…

Kruška zaustavlja prerano starenje ćelija

Kruška je bogata antioksidansima, zaustavlja prerano starenje ćelija i prodstiče njihovu regeneraciju. Pored toga, ona se bori protiv slobodnih radikala koji uzrokuju rak. Vlakna, koja se u velikim količinama nalaze u kruškama, normalizuju varenje i…

Kako da se zasladite bez trunke bijelog šećera

Samo pravi zavisnici od slatkiša znaju kako je kad vam “padne šećer”. Mnogi su spremni da obustave sve što rade, kako bi otišli do frižidera ili prodavnice po svoju dozu slatkog. Ipak, nutricionisti kažu da…