Kako da se zasladite bez trunke bijelog šećera

Samo pravi zavisnici od slatkiša znaju kako je kad vam “padne šećer”. Mnogi su spremni da obustave sve što rade, kako bi otišli do frižidera ili prodavnice po svoju dozu slatkog. Ipak, nutricionisti kažu da…

Namirnice koje jedemo gotovo svaki dan su zapravo otrovne

U hrani koju svakodnevno jedemo krije se i opasnost, posebno ako pretjerujemo s konzumacijom. Neki stručnjaci tvrde kako muškatni oraščići u nekim slučajevima mogu izazvati halucinacije poput droge pa ne čudi da su se našli…

Čak 44 posto populacije u BiH konzumira duhan!

U Bosni i Hercegovini oko 44 posto odrasle populacije konzumira duhan što našu zemlju stavlja pri sami vrh u Evropi kada se govori o pušenju, kazao je u petak u Mostaru ravnatelj Zavoda za javno…

Hajrić: Hranu kupovati isključivo u registrovanim objektima

“Visoke ljetne temperature zraka, uz povećanu vlažnost, pogodne su za rast i razmnožavanje bakterija koje mogu kontaminirati hranu, što povećava rizik od bolesti koje se prenose putem hrane”, upozorio je na to u intervjuu za Fenu…

Koliko jaja dnevno smijemo pojesti?

Stručnjaci se već godinama spore koliko je jaja bezbjedno konzumirati u toku jedne sedmice. Neki tvrde da skraćuju život zbog visokog sadržaja holesterola, dok drugi ukazuju na bogatstvo nutrijenata u toj namirnici. Jedno je sigurno:…

jaja-ljuske

Kako razlikovati stara jaja od svježih

Jaja su namirnica koju konzumiramo skoro svakodnevno.  Ako imate neiskorištena jaja već neko vrijeme u hladnjaku, a niste sigurni kada su kupljena, radije provjerite njihovu ispravnost. To možete učiniti na nekoliko načina jer miris lako…

Sedam pogrešnih načina konzumacije voća

Prirodno je, zdravo te prepuno vlakana i antioksidansa – ako slučajno niste znali, voće je jako dobro za vas! No postoji nekoliko stvari koje bi trebali znati prije nego navalite na sljedeću porciju zdravlja. Za…

Redovno konzumiranje čaja umanjuje rizik od gubitka pamćenja

Redovno konzumiranje čaja može umanjiti rizik od gubitka pamćenja za 50 posto, pokazali su rezultati istraživanja naučnika medicinskog fakulteta Univerziteta u Singapuru. Istraživanje je sprovedeno na 957 Kineza, konzumenata čaja. Oni su u periodu 2003.…