INZ o zdravstvenim i higijenskim aspektima pripreme kurbanskog mesa

Institut za zdravlje i sigurnost hrane (INZ) je u Zenici bio domaćin sastanka predstavnika Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, Muftijstva zeničkog, Agencije za certificiranje halal kvalitete u BiH i Instituta o nastavku realizacije…

INZ: Sigurna hrana danas za zdravo sutra

Svjetski dan sigurnosti hrane (WFSD – World food safety day) se obilježava 7. juna svake godine, a ima za cilj skrenuti pažnju i potaknuti akciju da pomogne u sprečavanju, otkrivanju i upravljanju rizicima koji se…

Slaba vakcinisanost najmlađih alarm roditeljima

Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica podsjeća da sve države članice Svjetske zdravstvene organizacije (WHO – World health organisation), uključujući Bosnu i Hercegovinu, obilježavaju krajem aprila Evropsku sedmicu imunizacije. Već godinama, kao vodeća institucija…

COVID-19 uputstvo za škole, fakultete i vrtiće

Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica priredio je “Uputstvo za komunikaciju i put učenika, nastavnika ili grupe”, u kontekstu dosadašnjih preporuka objedinjenih u dokument “Škole i COVID-19”. Kako pojašnjava načelnik Službe za školsku higijenu…

Prehrambene preporuke trudnicama i dojiljama

Tokom Svjetske sedmice dojenja, koja se obilježava od 1. do 7. augusta u više od 170 država svijeta, posebno je bitno naglasiti i pojasniti kako pravilo vršiti prehranu trudnica i dojilja, navode iz Instituta za…