Šta se zapravo dogodi u tijelu kada jedemo (pre)brzo?

Probava počinje već u ustima zbog čega je brzina kojom jedemo vrlo bitna. Mnogi ljudi jedu prebrzo, a ta navika može uzrokovati problematične posljedice u organizmu Ljudi koji (pre)brzo jedu, uzimaju velike zalogaje i brzo…

Kako i zašto djeca jedu drugačije od nas?

Upravo po tome se razlikuju od odraslih, o čemu vjerovatno ne razmišljamo kada ih hranimo, a važno je uzeti u obzir    Djeca o hrani uče kao što uče čitati i pisati. Međutim, odrasli često…

Koliko vremena treba proći između obroka i vježbanja?

Bez obzira u koje doba dana obično vježbate, ako uopšte imate redovan raspored, probajte se držati ovog zlatnog pravila    Obroci i vrijeme u koje obično jedete ima puno veze ako vježbate. Zato malo pripazite,…

Mediteranska ishrana čuva srce bolje od lijekova

Vodeći stručnjaci kažu da ljudi sa kardiovaskularnim oboljenjima treba da dobijaju propisanu ishranu bogatu maslinovim uljem, povrćem i orašastim plodovima, prije nego lijekove. Otkrića prezentovana u Rimu na najvećoj svjetskoj konferenciji o bolestima srca pokazala…

Sedam najvećih grešaka koje radimo kada doručkujemo

Bez obzira kakav stav imate prema prvom jutarnjem obroku, on može poboljšati vaše zdravlje i pozitivno uticati na opseg vašeg struka. Problem nastaje kada biramo kalorijske ‘bombe’, odnosno namirnice pune šećera i masti koje imaju…

Alarmantne posljedice: Kako nas zdrava hrana uništava…

Proizvodnja badema je odgovorna za devastirajuće požare u Kaliforniji, zbog avokada ljudi ostaju bez pitke vode, a radi kakaa stradava glavni pročišćivač zraka na svijetu – prašuma u Amazoni Naljepi li se na namirnicu etiketa…