Radionica "Ljetna škola malih vodiča" imala je za cilj ne samo približiti učenicima historiju grada Tuzla, i od njih napraviti male vodiče koji će stečeno znanje moći primijeniti, već i da upoznaju sebe, druge i drugačije.

Foto: Tuzlanski.ba

Dodjelom certifikata jučer je okončana četverodnevna radionica: "Ljetna škola malih vodiča" koju je u organizaciji naše Biblioteke vodio Mirza Halilčević, profesor historije i geografije.

Certifikate je vrijednim učenicima uručila direktorica Biblioteke Sanja Dukić.

Ovaj program namijenjen je djeci od 10 do 14 godina s ciljem da naši veliki i mali školarci uče o Gradu Tuzli, historiji, kulturi, tradiciji i vjerama koje čine našu državu i naš grad kao mozaik različitosti.

Prije svega, ova radionica je imala za cilj ne samo približiti učenicima historiju našega grada, i od njih napraviti male vodiče koji će stečeno znanje moći primijeniti, već i da upoznaju sebe, druge i drugačije.

Sanja Dukić, direktorica Biblioteka kazala je da Tuzlanska biblioteka u toku cijele godine organizuje brojne radionice za djecu i mlade. 

"U toku ljeta smo se fokusirali na osnovce i djecu predškolskog uzrasta, kako bismo ih potakli da aktivno provode ljetni raspust. Ova radionica imala je za cilj upoznavanje djece sa bogatom historijom našeg grada, raznovrsnom turističkom ponudom, a nadam se i da ih je potakla da svoj grad još više vole i aktivno učestvuju u svemu što Tuzlu može učiniti boljom", ističe Dukić.

Dodaje da posebno raduje to što su se javili učenici iz različitih škola koji su željeli naučiti nešto novo i tokom raspusta.

"Djeca su otvorena za nova znanja, kao i za nove metode usvajanja znanja, a biblioteke su u cijelom svijetu mjesta u kojima se  znanja i vještine, kroz besplatne programe, nude svima koje to interesuje", ističe Dukić. 

Mirza Halilčevića, voditelj radionice izrazio je svoje zadovoljstvo što su djeca iskalaza interesovanje i što je radionica bila uspješna. 

"Tokom predavanja radili smo osvrt na neolitski period, naglasili kontinuitet življenja na ovim prostorima, važnost soli za razvoj grada, te o nalazištima u Gornjoj Tuzli i sojeničkim naseljima. Govorili smo o rimskom periodu, srednjem vijeku i osmanskom periodu, pa sve do savremene historije Tuzle. Drugi dan bio je rezervisan za zabavni kviz u kojem su djeca pokazala svoja znanja, a na trećem danu je predstavljena razglednica koju su učenici pravili. Četvrti dan radionice  upriličen je obilazak Tuzle i njenih znamenitosti. Želim da se zahvalim, prije svega Biblioteci i njenim radnicima, te direktorici Sanji Dukić, koja je podržala ovu ideju, te prepoznala njenu plemenitu vrijednost i potrebu da educiram mlade", govori Halilčević.

Halilčević dalje ističe kako je zahvalan za podršku koju ova ustanova pruža u radu sa mladima i kulturi u Tuzli.

"Ovo je bilo jako lijepo iskustvo, prije svega zato što sam veliki dio svog života posvetio djeci i planiram nastaviti raditi direktno i indirektno s mladima, kako bi naš grad za njih bio još bolje i sigurnije mjesto za bezbrižno učenje i odrastanje. Veliko zadovoljstvo mi je bilo kada su mi djeca govorila kako im je bilo lijepo, da su mnogo toga naučili i da su se osjećali sigurni sa mnom, te da bi voljeli opet zajedno raditi. Dobio sam i poklon knjigu s lijepom porukom, što mi daje veliku satisfakciju da nastavim sa ovim što radim", zaključio je  Halilčević.